«Голод після Перемоги»: до 75-річчя масового голоду 1946-47 років УІНП презентував історичний ролик.

«Голод після Перемоги»: до 75-річчя масового голоду 1946-47 років УІНП презентував історичний ролик.

У ХХ столітті Україна пережила три масових штучних голодомори, які мали катастрофічні наслідки для сільського господарства, демографічного розвитку та ментального здоров’я українців.

Причиною голоду 1946-47 років стала сукупність факторів, серед яких страшна посуха, повоєнна розруха та відсутність чоловічих рук для обробки землі, припинення постачання продовольства із США в рамках ленд-лізу. А також – показове рішення Радянського Союзу відправляти зерно країнам Східної Європи, які теж постраждали від посухи, щоб довести світу переваги комунізму.

Для реалізації цього плану колгоспам ставляться нереальні завдання – зібрати і відправити з України до Москви більше 360 мільйонів пудів зерна. Щоб виконати цей план, колгоспи починають збирати запаси із приватних селянських господарств. Часто зібране зерно мокло і псувалося на колгоспних токах, однак людям його не давали – на той час досі діяв сталінський «Закон про п’ять колосків», який загрожував таборами навіть дітям, які збирали зерно по стерні. Щоб вижити, люди їли лободу, цвіт акації, «калачики», горобців, мишей…

Тисячі українців їхали на західні землі, щоб обміняти речі на їжу: там не було такого голоду, бо радянська влада ще була слабкою, колгоспи лише організовувалися, а частину території контролювала УПА. Поверталися не всі: вздовж залізниць діяли банди, які чатували на потяги і гаками зривали з дахів вагонів торби з харчами, а часом – і самих людей. Між тим, радянська преса жодним словом не обмовилася не лише про масштаби голоду, а навіть про саму наявність проблеми.

За оцінками фахівців Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України у 1946-47 роках надсмертність в Україні перевищила 700 тисяч осіб, більше чверті жертв – діти до 14 років. Багато свідків штучного голоду 1946-47 років досі живі.

Новий історичний ролик Українського інституту національної пам’яті, створений спільно зі студією «Диваки-продакшн», розповідає про основні причини і наслідки масового штучного голоду 1946-47 років. У ролику використані історичні фото та відеоматеріали із фондів Центрального державного кінофотофоноархіву України імені Г. С. Пшеничного та матеріали виставки «Lend-lease – зброя перемоги. Що замовчувала радянська пропаганда?».

Завантажити ролик у професійній якості можна тут: https://tinyurl.com/rtbfd7ky