У Києві відкрилася фотодокументальна виставка з історії української дипломатії

У Києві відкрилася фотодокументальна виставка з історії української дипломатії

19 листопада Український інститут національної пам’яті, Міністерство закордонних справ України, Державна архівна служба й Наукове товариство історії дипломатії та міжнародних відносин презентували на Контрактовій площі виставку під відкритим небом “Досвід, куплений дорогою ціною…”: українська дипломатія 1917-1926”.

Виставка є одним із проєктів у рамках відзначень сторіччя Української революції 1917-1921 років. На основі унікальних архівних документів та світлин вона розкриває історію української дипломатії у час, коли українці намагалися відстояти свою державність на початку XX століття. Проєкт розповідає про те, яких зусиль доклали дипломати для визнання і розбудови української незалежності, а також про шляхи формування мережі українських дипломатичних установ у 28 державах світу.

До 22 грудня – Дня української дипломатії планується відкриття виставки у посольствах України за кордоном, зокрема в тих країнах, про які вона розповідає.

Матеріали виставки демонструють тяглість української дипломатичної традиції, зауважив голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович: “Виставка відновлює пам’ять про те, як починалися дипломатичні служби у 1917-1921 роках, як будувалися наші місії на тлі стрімких і драматичних подій в Україні сто років тому”.

“Експозиція засвідчує роль невпинної та завзятої роботи українських дипломатів як на Батьківщині, так і за кордоном у становленні повноцінної міжнародної правосуб’єктності України”, – наголосила директорка департаменту комунікацій та публічної дипломатії МЗС України Алла Польова.

Матеріали виставки містять унікальні історичні світлини та архівні документи, зібрані, зокрема, завдяки підтримці українських дипломатів.

Ірина Матяш, одна з авторів виставки та голова Наукового товариства історії дипломатії та міжнародних відносин, зазначила, що архівні документи повинні бути максимально доступними, і формат вуличних банерних виставок, який пропонує Український інститут національної пам’яті, – чудовий інструмент  для цього.

У відкритті також взяли участь Руслан Болбочан, Надзвичайний і Повноважний Посол Молдови в Україні, Світлана Фоменко, перша заступниця міністра культури та інформаційної політики України, Анатолій Хромов, голова Державної архівної служби, Ярослав Файзулін, керівник наукового управління УІНП, один із авторів виставки, а також науковці, дипломати, представники неурядових організацій.

Виставка створена спільно Українським інститутом національної пам’яті, Науковим товариством історії дипломатії та міжнародних відносин, Міністерством закордонних справ України та Державною архівною службою. За сприяння дипломатичних представництв України в Болгарії, Польщі, Грузії та Фінляндії.

Запрошуємо відвідати виставку за адресою: Київ, Контрактова площа, сквер № 3, між виходом з метро на вулиці Спаській та пам’ятником Григорію Сковороді. Виставка доступна для огляду щонайменше до кінця року. Електронний варіант у вільному доступі за посиланням.

Фото: Ігор Кромф