Співробітниця УІНП взяла участь у міжнародній конференції дослідників Кенгірського повстання

Співробітниця УІНП взяла участь у міжнародній конференції дослідників Кенгірського повстання

3-4 жовтня у Вільнюсі (Литва) відбулася міжнародна наукова конференція «Кенгірське повстання: причини, протистояння, наслідки та пам’ять». У ній взяли участь дослідники із Литви, Казахстану, України і Польщі. 

Українську делегацію представили: дослідниця Кенгірського повстання, кандидатrf історичних наук, співробітниця Українського інституту національної пам’яті Леся Бондарук, кандидат історичних наук, директор Галузевого державного архіву Служби безпеки України Андрій Когут, доктор історичних наук, співробітник ГДА СБУ Ярослав Антонюк та кандидат історичних наук, учений секретар відділу історії державного терору радянської доби Інституту історії України НАН України Роман Подкур.

Із учасниками конференції 3 жовтня зустрілася спікерка сейму Литви Вікторія Чміліте-Нільсен. Вона наголосила на важливості дослідження Кенгірського повстання та участі у ньому українців і литовців. Українські науковці згадали про постійні дружні українсько-литовські історичні зв’язки, а також висловили вдячність за підтримку України у нинішній важкий період російсько-української війни.

Під час конференції дослідники обговорили різноманітні аспекти перебігу Кенгірського повстання, його наслідки для розпаду ГУЛАГу і СРСР, долі лідерів та активістів повстання, розвінчали російські міфи про побутові причини початку масового протесту політичних в’язнів, вивчали проблеми історіографії та меморіалізації з даної теми. Після доповідей між учасниками конференції відбувалися жваві наукові дискусії, що було особливо важливим і цінним у обговоренні проблемних та маловивчених сторінок історії Кенгірського повстання. Результатом цієї дводенної зустрічі стане збірник наукових доповідей, а також подальша співпраця науковців у підготовці багатотомного видання документів.