У Празі відкривається вулична виставка про Україну

«Довга дорога до самостійності. Українська історія XX століття» – так називається вулична виставка, яка 7 червня відкриється у Празі, на площі Їржі з Подєбрад.

Це проєкт Інституту з досліджень тоталітарних режимів Чехії, який розповідає про становлення української державності впродовж минулого століття, повідомляє Посольство України в Чеській Республіці.

Автор виставки – чеський україніст та історик Давід Свобода. З підготовкою матеріалів для проєкту допомагали історикиня Анна Хлебіна та історик, начальник наукового управління Українського інституту національної пам’яті Ярослав Файзулін.

«Вулична виставка проведе жителів та гостей чеської столиці складними сторінками української історії в минулому столітті. Покаже, як на початку століття український рух із суто культурного переріс у політичний. Розкриє численні спроби українців утвердити свою незалежну державу, які згодом перейшли у підпільну боротьбу, а в другій половині XX століття трансформувалися у ненаcильницький спротив комуністичному режимові. А також проєкт торкається найважливіших подій з історії незалежної України, нагадує, як українці продемонстрували всьому світові свою підтримку європейського майбутнього України, відданість ідеалам свободи та готовність відстоювати демократичні цінності й зараз захищають цілісність своєї держави та мир і демократію в Європі», – розповідає Ярослав Файзулін.

Виставка триватиме до 28 червня.

Матеріали по темі