«Повномасштабна війна – це момент остаточного народження української політичної нації» – соціолог Євген Головаха у подкасті «(На)памʼять»

«Повномасштабна війна – це момент остаточного народження української політичної нації» – соціолог Євген Головаха у подкасті «(На)памʼять»

Якими були ідентичність українців та їхнє ставлення до незалежної держави у момент проголошення Україною незалежності в 1991-му? Як ми змінилися за 32 роки? Що вплинуло на ці зміни?

Про це на основі результатів соціологічних досліджень розповідає соціолог Євген Головаха у четвертому випуску подкасту «(На)памʼять».

Євген Головаха очолює Інститут соціології Національної академії наук України. Також він був членом європейської та американської асоціацій, повʼязаних із соціологічними і психологічними дослідженнями, а його наукові праці публікували в США та європейських країнах.

У подкасті «(На)памʼять» соціолог розповів про «нереалістичний оптимізм» під час проголошення незалежності України в 1991 році: «Люди вірили, що сам факт незалежності – це вже передумова для соціального благополуччя». Водночас опитування показували, що, незважаючи на економічні і соціальні випробування 1990-х років, незалежність залишалася для українців цінністю.

«У квітні 1992 року 42% вважали себе громадянами України, третина мала локальну ідентичність і 13% вважали себе громадянами СРСР. Після Революції гідності вже 63% мали національно-громадянську ідентичність. У грудні 2022 року 82% вважали себе насамперед громадянами України. Крім того, національно-громадянська ідентичність стала домінантною в усіх регіонах і в усіх соціальних групах – це найважливіше», – каже Євген Головаха.

Він також зауважує, що під час Революції гідності українці позбулися проросійських ілюзій: «Євромайдан зняв сильні проросійські ілюзії, ідею братерства, що ми можемо йти одним шляхом. Тоді ми позбулися амбівалентності, а набули справжньої національно-громадянської інтегрованості  на початку повномасштабної війни. Ставлення до Росії зараз не надто відрізняється в усіх регіонах. Відбулася регіональна консолідація та консолідація між поколіннями у політичному вимірі. Я впевнений, що це не зміниться, на відміну від ставлення до держави як регуляторного апарату, в якому можуть бути зміни», – переконаний соціолог.

Про що ще говоримо у подкасті:

  • чи близькі українцям європейські цінності?

  • про російський імперський проєкт,

  • про війну і формування української політичної нації,

  • про сприйнятливість українців до авторитаризму.

Слухайте цей та попередні випуски на подкастингових платформах і на YouTube за посиланням.

Подкаст «(На)памʼять» є спільним проєктом Українського інституту національної памʼяті та Медіацентру Україна. Гості подкасту – дослідники  та фахівці з гуманітарної сфери висловлюють свою точку зору на складні й дискусійні теми, що стосуються історії та памʼяті.