УІНП випустив ролик про діяльність ОУН в центральних та східних областях України

УІНП випустив ролик про діяльність ОУН в центральних та східних областях України

Український інститут національної пам'яті до річниці Першого Великого збору ОУН підготував ролик про діяльність українських націоналістів у центральних, східних та південних областях. 

З 28 січня до 3 лютого 1929 року тривав Перший Великий збір ОУН, який також відомий як Конгрес українських націоналістів. На ньому було проголошено створення ОУН на чолі з полковником Євгеном Коновальцем, озвучені загальні світоглядні засади, політичне бачення ситуації та устроєві форми організації.

Діяльність ОУН зосереджувалась насамперед в західних областях України, що перебували у складі міжвоєнної Польщі. Однак, з початком німецько-радянської війни було створено кілька похідних груп ОУН, які змогли налагодити підпільну діяльність в центральних, східних та південних областях, включно з Донбасом та Кримом. 

"В Дніпропетровській області в кожному районі був осередок організації. Є радянські дані про арешти та розгроми в 1944-46 роках по кожному району. Сотні людей арештовано у Дніпропетровській області. Теж саме у Миколаївській, Одеській, Херсонській області", - розповідає дослідник ОУН та декан Історичного факультету Київського національного університету Тараса Шевченка Іван Патриляк.  

Ролик створила студія Prosto production. Науковий консультант ролик – декан Історичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка Іван Патриляк.