1873 – народився Тимофій Сафонов, художник

1873, 4 лютого в Києві народився Тимофій Сафонов – художник, педагог, мистецтвознавець.

Тимофій Сафонов. Колаж із сайту romen-sula.org

Його талант до малювання проявився в дитинстві. Навчався у престижній школі художника Миколи Мурашка. Вищу художню освіту здобув у Петербурзькій Академії мистецтв у Іллі Рєпіна.  Там у той час викладали Архип Куїнджі, Павло Чистяков та інші.

Крім пейзажів малював портрети та сюжетні картини. Студентом у 1894–1895 роках допомагав Віктору Васнецову та Михайлу Нестерову розписувати інтер’єр Володимирського собору в Києві. Пізніше разом із Нестеровим працював над розписом церкви в грузинському стилі в місті Абастумані на Кавказі.

Після навчання повернувся до Києва. Заснував курси живопису й малювання. У 1900 році одружився з піаністкою Ганною Мельниковою, через рік у них народилися двійнята Ксеня та Марія.

У 1904 році родина Сафонових переїхала до Кременця на Тернопільщині. Там Тимофій отримав посаду вчителя малювання та ліплення у щойно відкритому комерційному училищі. Невдовзі народилася третя донька Ніна. 

Мав переконання, що таланти треба підтримувати, незалежно від обставин. Організовував у Кременці безплатні курси малювання для бідних дітей. Такі ж художні курси для молоді відкривав у Ромнах на сучасній Сумщині, куди переїхав із початком Першої світової війни. Проводив благодійні виставки для збору коштів на утримання бідних реалістів, організовував виставки робіт своїх учнів, підтримує місцеву «Просвіту».

Роменській «Просвіті» подарував одну зі своїх найкращих робіт – «Думи, мої думи», написану в 1914 році до сторіччя з дня народження Тараса Шевченка. Ця картина була представлена на Всесвітній виставці в Парижі. Після ліквідації «Просвіти» полотно передали до Роменського краєзнавчого музею, де воно зберігається й нині.

Тимофій Сафонов. Картина «Думи мої, думи мої...». Джерело: romen-sula.org

Тимофій Сафонов став одним із фундаторів Української Академії мистецтв. У 1918 році повернувся до Києва, виклав у місцевому реальному училищі, пізніше – в Київському інституті народної освіти, Київському педагогічному технікумі імені Пирогова, виступав із лекціями, багато друкувався у пресі про методики викладання образотворчого мистецтва. В одній із кімнат своєї квартири організовує художню студію. 

Помер 29 травня 1930 року після важкої хвороби. Похований в Києві на Лук’янівському кладовищі. 

Більшість робіт митця були знищені під час окупації Києва в роки Другої світової війни.

Доньки Сафонова теж були людьми мистецтва. Марія стала художником по костюмах на кіностудії «Мосфільм», працювала з режисером Сергієм Ейзенштейном над стрічками «Іван Грозний», «Олександр Невський». Ніна закінчила театральний інститут і 23 роки працювала декламатором у Київській філармонії. Ксеня померла молодою в 1942 році під час евакуації в Середній Азії.