«Стіну памʼяті» жертв російської окупації відкрили у Бучі

«Стіну памʼяті» жертв російської окупації відкрили у Бучі

2 липня 2023 року у Бучі на Київщині відкрили інсталяцію з іменами місцевих жителів, які загинули внаслідок обстрілів, від тортур або були страчені російськими військовими під час окупації міста в лютому-березні 2022 року. Вона розташована біля входу у центральний парк.

Меморіальна споруда складається з кількох стел, на кожній – таблички з викарбуваними іменами загиблих. Наразі меморіал містить 501 імʼя цивільних, яких удалося ідентифікувати.

Деякі таблички – без написів. За даними генерального прокурора Андрія Костіна, у Бучанському районі за 33 дні окупації російські військові скоїли понад 9 тисяч воєнних злочинів та вбили понад 1400 цивільних жителів, серед них – 37 дітей. 

«Це не можна забути й не можна пробачити. Тому ми продовжуємо нагадувати світу про військовий трибунал»,відзначив міський голова Бучі Анатолій Федорук.

Російська армія ввійшла до Бучі 27 лютого 2022 року. Українські Збройні сили звільнили місто 31 березня. Після звільнення світ шокували відкриті факти масових убивств і катувань цивільного населення. Саме після визволення Київщини прозвучали перші заяви світових лідерів про геноцидний характер воєнних злочинів російської армії в Україні.

Також 4 червня 2023 року в Харкові відкрили памʼятник дітям, які загинули внаслідок збройної агресії РФ.

Фото: BBC News Україна