Голова УІНП зустрівся з делегацією польських журналістів у Києві

Голова УІНП зустрівся з делегацією польських журналістів у Києві

22 травня 2022 року відбулася зустріч голови Українського інституту національної памʼяті Антона Дробовича з делегацією польських журналістів, які відвідали Україну на запрошення Українського інституту.

До складу делегації увійшли заступник головного редактора видання «Rzeczpospolita», редактор журналу «PlusMinus» Міхал Шулджинскі; президент і засновник аналітичного порталу «Nowa Konfederacja» Бартломей Радзєєвскі;  журналіст порталу «Press» Маріуш Ковальчик; доктор філософських наук, письменник, колумніст кількох польських медіа Томаш Терліковський; журналіст каналу «Zero» Ян Лоренц.

Під час спілкування Антон Дробович розповів польським медійникам, які зміни відбулися у сфері історичної памʼяті в Україні з 1990-х років і до сьогодні; якими були ключові етапи та напрямки у роботі з памʼяттю; які зміни відбулися в політиці національної памʼяті за 10 років після Революції гідності; що є у фокусі цієї політики та як на цю сферу вплинула повномасштабна війна Росії проти України. Зокрема, акцентував на процесах декомунізації, осмислення імперської спадщини, памʼяті про Голодомор. Окремо голова УІНП торкнувся питання українсько-польських відносин у сфері історичної памʼяті: з якими викликами та можливостями маємо справу в цьому контексті.

«Нема жодної іншої країни, яка була б настільки помітною у діяльності нашої інституції, як Польща. Ми маємо чесно визнавати труднощі, які були у взаємодії наших народів у минулому, але мусимо акцентувати також і на спільних успішних справах», – зазначив Антон Дробович під час зустрічі.

«Програма Студійних візитів в Україну є надзвичайно важливим кроком до покращення розуміння України за кордоном. Ми вдячні представникам польської делегації за активну залученість у запропоновані заходи програми візиту у нашу країну у непрості часи. Ми дякуємо УІНП за тісну співпрацю та можливість втілювати такі ініціативи у плідному партнерстві», – Ольга Юркова завідувачка відділу кроссекторальних програм.

У зустрічі також взяли участь співробітники Українського інституту: Ксенія Калина, завідувачка комунікаційного відділу, Ганна Богачук, менеджерка кроссекторальних програм, Олена Коваленко, менеджерка академічних програм, Анастасія Капранова, програмна експертка з Кенії, Нігерії та ПАР й Оскар Слущенко, програмний експерт з Аргентини, Бразилії та Мексики; Оксана Полтавець, начальниця відділу інформаційного та організаційно-аналітичного забезпечення УІНП.

Зустріч відбулася в Інформаційно-виставковому центрі Музею Майдану.

Фото Богдана Пошивайла