УІНП та чеська Асоціація з міжнародних питань уклали меморандум про реалізацію освітнього проєкту з усної історії

Перший онлайн-семінар у межах проєкту для вчителів історії відбудеться вже 31 березня – 1 квітня 2021 року.

Український освітній проєкт «Усна історія» реалізовуватиметься у 2021-2022 роках. Він передбачає 12 онлайн-семінарів для вчителів історії з отриманням сертифікату. А також конкурс шкільних усноісторичних проєктів на тему «Повсякденне життя в СРСР у період 1980-1991 років». Детальніша інформація про конкурс та семінари на тематичному сайті: ustnayaistoriya.info. Анонс першого семінару та реєстрація за посиланням.

Мета проєкту – підвищити інтерес учнів та вчителів до новітньої історії, методу усної історії, а також за допомогою методу «learning by doing» (навчання у процесі роботи) підвести їх до роздумів про різну інтерпретацію історії, суб’єктивність переживання людиною різних історичних подій.

Одним із партнерів освітнього проєкту «Усна історія» є Українська асоціація усної історії, а його координатором в Україні – Юрій Волошин, доктор історичних наук, професор кафедри історії України Полтавського національного педагогічного університету ім. В. Г. Короленка, член Української асоціації усної історії. Проєкт реалізується за фінансової підтримки Програми трансформаційної співпраці Міністерства закордонних справ Чехії.

Довідка

Громадська організація Чеської Республіки «Асоціація з міжнародних питань» (Asociace pro mezinárodní otázky, АМО) сприяє діaлогу між укрaїнськими й чеськими вчителями, методистaми тa експертами у сфері освіти від 2005 року. За підтримки програми Trans Міністерства закордонних справ Чехії та Чеської агенції розвитку в Україні здійснюється низка проєктів, спрямованих на посилення процесів реформування освіти. Основні напрямки проєктів – інклюзія та рівний доступ до навчання, підвищення якості освіти, використання методу усної історії при вивченні новітньої історії. За час своєї роботи в Україні АМО організувала майже 80 семінарів для вчителів історії та майбутніх педагогів у всіх областях України.


Усноісторичні дослідження є одним із напрямків діяльності Українського інституту національної пам’яті. З 2014 року в межах цього напрямку УІНП реалізує два масштабні проєкти:  «Майдан: усна історія» та «АТО: усна історія». Зокрема, було видано понад 10 збірок усних свідчень про події Революції гідності та російсько-української війни. Наприкінці березня 2021 року Інститут презентує масштабний архів усної історії.