Британський парламент визнав Голодомор геноцидом українців

Британський парламент визнав Голодомор геноцидом українців

25 травня нижня палата парламенту Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії – Палата громад 25 травня 2023 року одноголосно ухвалила рішення про визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу. 

«Голод мав штучний характер і був результатом радянської політики примусової колективізації, яку в 1932 році розпочав радянський лідер Йосип Сталін»,йдеться у звіті, підготовленому для дебатів у Палаті громад, які передували визнанню.

Депутатка Консервативної партії Полін Летхем, яка представляла документ у Палаті громад, зауважила, що визнання Голодомору геноцидом є виявом солідарності з українським народом і сигналом, що голод не можна використовувати як засіб ведення війни.

«Вітаю історичне рішення Палати громад британського парламенту про визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу. Ще один потужний голос у відновленні історичної справедливості та увічненні памʼяті мільйонів закатованих голодом українців. Світ єднається задля встановлення правди!», заявив Президент України Володимир Зеленський.

Станом на 26 травня 2023 року Голодомор визнали геноцидом парламенти 25 держав: Австралії, Бельгії, Болгарії, Великої Британії, Грузії, Еквадору, Естонії, Ісландії, Канади, Колумбії, Латвії, Литви, Мексики, Молдови, Німеччини, Парагваю, Перу, Польщі, Португалії, Румунії, Словенії, США, Угорщини, Франції та Чехії. 

Також геноцидну природу Голодомору визнали Римо-Католицька Церква та Константинопольська Православна Церква.

Довідково 

У 1932–1933 роках штучний масовий голод в Україні організувало керівництво СРСР, щоб загнати українських селян у колгоспи та зламати національний опір. По-справжньому шлях до ширшого дослідження та публічної пам’яті про геноцид українців був відкритий лише з розпадом Радянського Союзу. У вересні 1993-го, на 60-ті роковини Голодомору, в Україні вперше на державному рівні вшанували його жертв. Український парламент у 2002 році постановою, а у 2006-му законом визнав Голодомор 1932–1933 років геноцидом українців. 

Масштаб брехні та фальсифікацій комуністичного тоталітарного режиму був настільки великим, що науковці все ще не можуть назвати точної кількості вбитих – в академічних дискусіях називають цифри жертв від 4 до 10 мільйонів осіб. Детальніше про це читайте в інформаційних матеріалах.