У п`яти обласних центрах відбулась панахида за загиблими у листопаді захисниками України

У п`яти обласних центрах відбулась панахида за загиблими у листопаді захисниками України

Протягом грудня в обласних центрах України відбулась панахида за загиблими українськими захисниками, які віддали життя на фронті російсько-української війни у листопаді.

На всіх панахидах були присутні представники Українського інституту національної пам’ яті, які нагадали про шістьох загиблих у листопаді цього року українських захисників: сержанта 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади Сергія "Лютого" Єлисєєва, головного сержанта 24-ї окремої механізованої бригади короля Данила Віталія "Охотника" Павлиська, майстер-сержанта 79-ї окремої десантно-штурмової бригади Вадима Федосєєва, підполковника 79-ї окремої десантно-штурмової бригади Руслана Прусова, старшого солдата 8-го окремого полку ССО Уберта Мрачковського, старшого солдата 54-ї окремої механізованої бригади гетьмана Івана Мазепи Алі "Воїна" Алхаслі.

У Чернігові панахида відбулась у Козацькому кафедральному соборі святої великомучениці Катерини ПЦУ.  Панахиду відправили настоятель Кафедрального собору святої великомучениці Катерини та секретар Чернігівської єпархії ПЦУ отець Роман разом із священиками та капеланами єпархії.  Після панахиди відбулося відспівування та похорон воїна-земляка Романа Стеценка, який помер від важкої хвороби. 

За словами регіонального представника УІНП в Чернігівській області Сергія Бутка, Роман "Пар" Стеценко воював з перших днів війни спершу, як доброволець ДУК ПС, а згодом, як військовослужбовець ЗСУ. Брав участь в героїчній обороні Донецького аеропорту, один з легендарних "кіборгів".

У Полтаві панахида відбулась у Свято-Успенському кафедральному соборі Православної Церкви України. Участь у вшануванні українських захисників взяли зокрема курсанти Полтавського військового коледжу сержантського складу Інституту телекомунікацій та інформатизації ім. Героїв Крут та ветерани російсько-української війни.

Окрім загиблих учасників російсько-української війни, на панахиді вшанували уродженців Полтавщини - учасників Другого Зимового походу Армії УНР.

У Харкові панахида відбулась біля меморіалу загиблим українським захисникам на подвір'ї Іоано-Богословського храму. Правив панахиду настоятель Іоано-Богословського храму отець Віктор Маринчак.

В Одесі, вшанувальні заходи, відбулися традиційно в Катедральному соборі Різдва Христового ПЦУ. Молебень провели настоятель собору протоієрей Теодор Оробець, а також клірики храму протоієреї Ярослав Бугринець і Андрій Волошин. До панахиди долучились курсанти Одеського державного університету внутрішніх справ а також матері загиблих на російсько-українській війні одеситів.

У Вінниці панахиду за загиблими захисниками України звершив митрополит Вінницький і Барський ПЦУ Симеон у Спасо-Преображенському катедральному соборі.  Після поминального богослужіння, біля меморіальної дошки, що встановлена на території Спасо-Преображенського кафедрального собору усі присутні вшанували пам'ять героїв-вінничан і жителів області, які загинули на фронті російсько-української війни, починаючи з 2014 року.