Сенат Італії визнав Голодомор геноцидом українців

Сенат Італії визнав Голодомор геноцидом українців

26 липня 2023 року Сенат Італії проголосував за резолюцію, яка визнає Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу.

Документ підтримали 130 італійських сенаторів. Чотири утрималися від голосування, жоден не проголосував проти.

У резолюції йдеться, що радянський комуністичний режим на чолі з Йосипом Сталіним у 1932–1933 роках «навмисно спровокував голод, який спричинив мільйони українських смертей, переважно селян та дрібних землевласників».

«Пам'ять про Голодомор та радянські злочини проти українського народу набуває ще більшого значення сьогодні у світлі російського вторгнення та нової спроби стерти українську національну ідентичність», — наголошується у документі.

Резолюція зобовʼязала Сенат визнати Голодомор геноцидом та ухвалювати будь-яку подальшу ініціативу за погодженням з Палатою депутатів та урядом Італії, європейськими та міжнародними інституціями з метою сприяння обізнаності та пам'яті про цю трагедію в Італії та за кордоном.

«Вітаємо рішення Сенату Італії про визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу. У 90-ті роковини Голодомору цей крок засвідчує: справедливості щодо минулих і нинішніх жертв кремлівського режиму бути», — привітав рішення італійських сенаторів Президент України Володимир Зеленський у твіттері.

Нещодавно Нижня палата парламенту Нідерландів визнала Голодомор геноцидом українців.

Загалом станом на 27 липня 2023 року Голодомор визнали геноцидом 28 держав: Австралія, Бельгія, Болгарія, Велика Британія, Грузія, Еквадор, Естонія, Ісландія, Канада, Колумбія, Латвія, Литва, Люксембург, Мексика, Молдова, Німеччина, Парагвай, Перу, Польща, Португалія, Румунія, Словенія, Словаччина, США, Угорщина, Франція, Хорватія та Чехія.

У квітні 2022 року також Федеральний сенат Бразилії, який є верхньою палатою Національного конгресу країни, визнав Голодомор геноцидом українського народу.

Геноцидну природу Голодомору визнали Римо-Католицька Церква та Константинопольська Православна Церква.

Довідково

У 1932–1933 роках штучний масовий голод в Україні організувало керівництво СРСР, щоб загнати українських селян у колгоспи та зламати національний опір. По-справжньому шлях до ширшого дослідження та публічної пам’яті про геноцид українців був відкритий лише з розпадом Радянського Союзу. У вересні 1993-го, на 60-ті роковини Голодомору, в Україні вперше на державному рівні вшанували його жертв. Український парламент у 2002 році постановою, а у 2006-му законом визнав Голодомор 1932–1933 років геноцидом українців. 

Масштаб брехні та фальсифікацій комуністичного тоталітарного режиму був настільки великим, що науковці все ще не можуть назвати точної кількості вбитих – у дискусіях називають цифри жертв від 4 до 10 мільйонів осіб. Детальніше в інформаційних матеріалах.