«Локальна пам'ять»: вшанування 90-х роковин та інші новини регіонів

«Локальна пам'ять»:  вшанування 90-х роковин та інші новини регіонів

21 листопада біля меморіальної стели Героїв Небесної Сотні на Красній площі Чернігова відзначили День Гідності і Свободи.

Учасники заходу поклали квіти та встановили лампадки пам’яті до Меморіальної стели «Герої Небесної Сотні».

Відправили поминальну літію за загиблими Героями Небесної Сотні та помолилися за перемогу України у війні з російським агресором священики ПЦУ.

Того ж дня у обласній універсальній науковій бібліотеки імені Олександра та Софії Русових відбулась презентація книги «Чернігівський Євромайдан. Хроніка, факти, спогади» за участі автора Сергія Соломахи та консультанта книги, регіонального представника УІНП в Чернігівській області Сергія Бутка. 


24 листопада регіональний представник УІНП в Чернігівській області Сергій Бутко провів низку публічних заходів інформаційно-просвітницького спрямування присвячених 90-м роковинам Голодомору 1932-33 років. 

Спіробітник Інститут виступив з лекцією про геноцидний характер Голодомору Чернігіській міській комунальній централізованій бібліотечній системі та музичній школі №1 ім. Вільконського. Окрім того регіональний представник УІНП в Чернгівській області цього дня взяв участь у круглому столі «Пам’ятаємо. Єднаємося. Переможемо», який організувала  Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека імені Софії та Олександра Русових та відкритті тематичної документальної виставки Державного архіву Чернігівської області.


25 листопада біля П’ятницької церкви в Чернігові вшанували пам’ять жертв Голодомору-геноциду українського народу 1932-1933 рр. та масових штучних голодів 1921-1923 рр, 1946-1947 рр.

Заупокійну літію за жертвами голодоморів відправив керуючий Чернігівською єпархією Православної Церкви України єпископ Чернігівський і Ніжинський Антоній.

Учасники меморіального заходу хвилиною мовчання вшанували вбитих голодом та поклали лампадки в пам’ять про жертв геноциду та злочинів проти людяності.


Для вихованців факультету № 6 Харківського національного університету внутрішніх справ проведено відеолекторій з нагоди Дня Гідності та Свободи за участі начальниці Північно-східного відділу Українського інституту національної пам’яті Марії Тахтаулової.

Під час зустрічі лекторка зазначила, що День Гідності і Свободи відзначають в Україні з 2014 року. Свято бере витоки з Помаранчевої революції. Марія Тахтаулова згадала основні етапи Революції гідності, її результати та завдання.


24 листопада Північно-східний відділ УІНП спільно з Харківською державною науковою бібліотекою імені В.Короленка до 90-х роковин Голодомору-геноциду провів просвітницький захід «Стежина скорботи. Голодомор 1932–1933 років в Україні. До 90-річчя трагічних подій».

Начальниця відділу Марія Тахтаулова ознайомила з основним перебігом подій, розповіла про видання Інституту «''Репресовані'' щоденники. Голодомор 1932–1933 років в Україні». До заходу долучилися студенти Харківського професійно-педагогічного фахового коледжу ім. Володимира Вернадського.

Того ж дня Марія Тахтаулова взяла участь в круглому столі «Геноцид як зброя у боротьбі проти української нації в ХХ-ХХІ ст.: харківський вимір».


19 листопада співробітник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Олексій Серветнік провів лекцію для військовослужбовців 40-го полку імені полковника Данила Нечая Національної гвардії України присвячену Дню пам'яті жертв Голодомору 1932-33 років та масових штучних голодів 1921-23 та 1946-47 років. 

Представник УІНП ознайомив нацгвардійців із передумовами, причинами, перебігом та ключовими наслідками Голодомору та масових штучних голодів в Україні.

А вже 23 листопада у Вінниці відбулася презентація науково-документального видання «Голоси правди та справедливості. Спогади та свідчення очевидців про Голодомор-геноцид 1932 – 1933 рр. на Вінниччині». Це результат більш як двохрічної роботи обласної редакційної колегії науково-документальної серії книг «Реабілітовані історією». Участь у презнтації взяв співробітник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Олексій Серветнік.

Того ж дня Олексій Серветнік взяв участь у відкритті документальної виставки присвяченої Голодомору на Вінниччині у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї. Виставка створена на матеріалах Державний архів Вінницької області, фондів Вінницького обласного краєзнавчого музею, зокрема, представлені оригінальні документи, спогади очевидців страшної трагедії, книги, дослідження із зазначеної теми. 


21 листопада, до Дня Гідності та Свободи, для курсантів Харківського національного університету внутрішніх справ співробітник Центрального міжрегіонального відділу Олексій Серветнік розповів про передумови, основні події та наслідки Революції Гідності 2013-2014 років. 

А вже 22 листопада подібний захід відбувся у Вінницькому технічному мфаховому коледжі. В межах обох заходів презентовали відеоматеріали про події Революції та Героїв Небесної Сотні, зокрема проєкту "Характери Гідності" - наголосивши про історії вінничан-Героїв Максима Шимка, Валерія Брезденюка та Леоніда Полянського.