9 років тому українські воїни повернули під контроль України Краматорськ, Словʼянськ, Дружківку та Костянтинівку на Донеччині

9 років тому українські воїни повернули під контроль України Краматорськ, Словʼянськ, Дружківку та Костянтинівку на Донеччині

9 років тому, 5 липня 2014 року, українські воїни повернули під контроль України Краматорськ, Словʼянськ, Дружківку та Костянтинівку на Донеччині.

У квітні 2014-го міста були окуповані бойовиками так званої ДНР за підтримки росіян.

Після визволення від «русского мира» у міста поступово повернулося нормальне життя, допоки у 2022-му Росія не розвʼязала повномасштабну війну.

Завдяки стійкості, мужності й самовідданості українських Сил оборони російській армії за півтора роки так і не вдалося вийти на адміністративний кордон Донецької області. Хоча таке завдання Кремль, за інформацією українських спецслужб, ставив перед своєю армією після невдачі з «захопленням Києва за три дні», постійно зміщуючи дедлайни.

Відтак, ворог тероризує звільнені в 2014 році населені пункти постійними обстрілами. Їхні цивільні жителі з жахливою частотою стають жертвами ракетного терору росіян, які прицільно бʼють по цивільній інфраструктурі.

За даними Донецької обласної військової адміністрації на 5 липня 2023 року, від початку повномасштабної війни Росія вбила на Донеччині 1593-х та поранила 3796 цивільних. Це без урахування жертв у Маріуполі й Волновасі.

Нагадуємо про деякі найбільш кричущі воєнні злочини росіян.

Краматорськ

8 квітня 2022 року російська армія атакувала залізничний вокзал у місті керованою ракетою «Точка-У» з касетними боєприпасами. Цинічна атака по цивільному обʼєкту відбулася в розпал евакуації. На вокзалі було багато жінок та дітей. 61 цивільна людина загинула, ще 121 – отримала поранення.

27 червня 2023 року російська армія завдала удару ракетою «Іскандер» по центру міста, влучивши в піцерію «Ria Pizza», яку, крім місцевих жителів, часто відвідували іноземні журналісти й гуманітарні працівники. На момент удару ввечері заклад був заповненим. Жертвами стали 13 цивільних, серед них українська письменниця Вікторія Амеліна. Понад 60 отримали поранення. Згодом Служба безпеки України затримала коригувальника вогню по піцерії. За повідомленням СБУ, затриманий отримав завдання від російських кураторів зʼясувати, чи працює піцерія та зафіксувати наявність відвідувачів.

Словʼянськ

14 квітня 2023 року росіяни атакували місто сімома ракетами, з яких шість влучили у житловий сектор. Пошкодили 34 багатоповерхівки та 20 приватних будинків, а також інші цивільні обʼєкти. У результаті атаки щонайменше 11 людей загинули і понад 20 – поранені. Серед загиблих була дворічна дитина, яку не змогли врятувати після того, як витягли з-під завалів.

Сьогодні, згадуючи річницю визволення, вшановуємо також памʼять цивільних жертв російської воєнної агресії.

Терор, який продовжує чинити російська армія, свідчить, що лише цілковита поразка «русского мира» та покарання воєнних злочинців може повернути стійкий мир і безпечне життя тим містам і селам, яким Росія принесла загибель, руйнацію і страждання.

Раніше УІНП публікував інформаційні матеріали до 5-річчя звільнення міст Сходу України.