Банерна виставка про Григорія Сковороду запрацювала в Києві та Харкові

Банерна виставка про Григорія Сковороду запрацювала в Києві та Харкові

У Києві, на Контрактовій площі, неподалік пам’ятника Григорію Сковороді, та Харкові, в «Ермілов Центрі», запрацювала банерна виставка «Дух свободи нас в нас родить. Сковорода й ми», присвячена 300-річчю з дня народження філософа й гуманіста. 

На 20 банерах – розповідь про різні аспекти життя і творчості мислителя. Їх об’єднує тема свободи, що є основною у працях Сковороди.

Ідея прагнення волі особливо відгукується сьогодні, коли українці зі зброєю в руках виборюють право бути незалежними: 

«У цьому ми вбачаємо символізм, адже весь земний шлях Григорія Савича – це крокування вільної людини до абсолютної свободи», – наголошують автори.

«Творчість Григорія Сковороди багатогранна, але категорія свободи посідає в ній чільне місце. Поруч з ідеями гуманізму, «сродної праці», «нерівної всім рівності» формує підвалини його філософії», – розповідає співробітниця Інституту та кураторка виставки Марія Тахтаулова.

Дизайн виставки створив каліграф, автор графічного стилю Православної церкви України Олексій Чекаль

«Шрифт для основних назв банерів трохи нагадує слов'янську в'язь та український скоропис, але виглядає як сучасний гротескний шрифт. Написи створюють атмосферу української естетики. Як тло я використав легкі каліграфічні розчерки, які можемо бачити в рукописах Сковороди, документах козаків та зошитах учнів Києво-Могилянської академії».

Виставка  «Дух свободи нас в нас родить. Сковорода й ми» створена у співпраці Українського інституту національної пам’яті, Національного літературно-меморіального музею Григорія Сковороди та Меморіального музею Григорія Сковороди у Переяславі.

Ознайомитись з експозицією можна:

  • У Києві, на Контрактовій площі (сквер між виходом з метро на вулиці Спаській та пам’ятником Григорію Сковороді) з 7 грудня.

  • У Харкові, в «Ермілов Центрі» (Майдан Свободи, 4, головний корпус Харківського національного університету імені Каразіна) з 5 грудня.

Переглянути виставку в електронному варіанті можна в розділі «Виставкові проєкти».

Фото Ярослава Мізерного