Делегація УІНП вшанувала пам’ять українських та польських військових і відвідала архів Варшавського гетто – завершення візиту

Делегація УІНП вшанувала пам’ять українських та польських військових і відвідала архів Варшавського гетто – завершення візиту

У рамках візиту делегації УІНП 3 грудня відбулися міжінституційні переговори Українського інституту національної пам’яті та Інституту національної пам’яті Республіки Польща. Після переговорів голови інститутів національної пам’яті України та Польщі Антон Дробович та Ярослав Шарек, Посол України Андрій Дещиця та учасники переговорів з обох сторін відвідали Вольський цвинтар у Варшаві, де поховані воїни Української Народної Республіки і розташований пам’ятник жертвам Голодомору 1932-1933 років, та Військовий цвинтар на Повонзках, де спочивають державні та військові діячі Польщі.


Детальніше про результати переговорів за посиланням.

У рамках візиту до Польщі делегація УІНП також відвідала Єврейський історичний інститут імені Емануеля Рінґельблюма та поспілкувалася з його директором професором Павелом Спєваком. На зустрічі відбувся обмін досвідом та йшлося про можливі напрямки співпраці.

Єврейський історичний центр зберігає документи підпільного архіву єврейського гетто у Варшаві, який фіксує життя цієї єврейської спільноти під нацистською окупацією в роки Другої світової війни. Ініціював створення архіву Емануель Рінґельблюм. Перед початком повстання у Варшавському гетто архів розділили на три частини й сховали. Дві з них знайшли серед руїн польської столиці після війни, а третя вважається втраченою. Цей архів у 1999 році включили до списку ЮНЕСКО «Пам’ять світу».

Нагадаємо, що візит розпочався зустріччю з українською громадою у Польщі 2 грудня.

Візит офіційної делегації УІНП до Польщі завершився 4 грудня.

Український інститут національної пам’яті висловлює вдячність Надзвичайному та Повноважному Послу України у Республіці Польща Андрієві Дещиці та співробітникам Посольства за професійний супровід візиту.