До Дня Незалежності УІНП та МКІП презентували проєкт «Діалоги про війну»

До Дня Незалежності УІНП та МКІП презентували проєкт «Діалоги про війну»

22 серпня у медіацентрі «Україна-Укрінформ» відбулась презентація освітнього проєкту «Діалоги про війну», створеного Українським інститутом національної пам’яті з ініціативи Міністерства культури та інформаційної політики й Героя України Володимира Жемчугова.

«Діалоги про війну» — це три 9-хвилинні відеорозмови учениці з ветеранами російсько-української війни. Як розповіла співробітниця УІНП та координаторка проєкту Ганна Байкєніч, відео відповідно до шкільного віку пояснюють дітям, чому Росія намагається захопити Україну, та загалом, що таке сучасна російсько-українська війна.

Ідея проєкту, за словами одного з його ініціаторів Героя України Володимира Жемчугова, виникла під час інформаційно-просвітницької кампанії у вищих навчальних закладах: був відчутний запит на якісний контент на таку тему з боку освітян середньої та професійно-технічної ланки.

Усі відеоролики були вперше оприлюднені на ютуб-каналі Українського інституту національної пам’яті в квітні 2021 року. За цей час їх уже почали використовувати вчителі на своїх уроках, розповів заступник міністра освіти та науки України Олексій Шкуратов. «Також цей контент активно застосовують у позашкільній освіті: в таборах, в Малій академії наук», — додав посадовець.

Відеозапис презентації в Укрінформі

«Це важливий проєкт, особливо в історичний момент, в який ми живемо. Дітям потрібно пояснювати про війну. Загалом може бути багато форм та можливостей в межах шкільної і позашкільної програми, коли про це можна і треба говорити», — переконаний заступник міністра культури та інформаційної політики України з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко.

На думку заступника голови УІНП Володимира Тиліщака, проєкт «Діалоги про війну» важливий, тому що міняє оптику рефлексій про війну:

«На жаль, ми звикли говорити про війну тими шаблонами, які були сформовані ще радянською пропагандою. Радянська ідеологічна машина довго відпрацьовувала ці методи та підходи, які мали на меті лише виховання з радянських дітей майбутнього гарматного м’яса. Сьогодні одне з важливих завдань всього нашого колективу – говорити про війну без радянських стереотипів. «Діалоги про війну» — це хороший приклад, як це можливо. Це дуже важливо, адже ми бачимо, до чого привело збереження радянських наративів про війну в Росії. Культ «побєдобєсія», мілітаризація дітей, виховання з дітей гарматного м’яса. Саме тому ми повинні навчитись бачити у війні зло, але зло, яке потрібно подолати та перемогти».

«У нашій школі — 64 дитини з тимчасово окупованих територій. Практично в кожному класі є такі діти. Діти, які просто розказують, як від міни загинув однокласник, як тата однокласника закопали у дворі. Дитинство — це особливий час, і все, що вони зараз бачили та чули, залишиться назавжди. Ми багато сьогодні говорили про національно-патріотичне виховання, і все це правильно, і все це буде реалізовано. Але перше, що ми повинні зробити першого вересня — це обійняти цих дітей», — резюмувала обговорення директорка київської школи №309 Ольга Тимошенко

Завантажити відео з проєкту та методичні матеріали до них

Презентація в перекладі на англійську мову