Громадське обговорення проекту Указу Президента України «Про заходи з відзначення 30-ї річниці подій Української національно-демократичної революції 1989-1991 років»

4 квітня 2019 року в Українському інституті національної пам’яті відбулося публічне громадське обговорення проекту Указу Президента України «Про заходи з відзначення 30-ї річниці подій Української національно-демократичної революції 1989-1991 років».

У громадському обговоренні взяли участь: Олег Бажан та Віктор Крупина (Інститут історії України НАН України), Володимир В’ятрович та Любов Крупник (Український інститут національної пам’яті), Микола Поровський та Віктор Кулинич (ВГО  «Українська народна рада»), Орина Сокульська (Всеукраїнське товариство політичних в’язнів і репресованих), Олександр Ткачук та Олесь Шевченко (Всеукраїнське об’єднання «Українська Гельсінська спілка»), Ігор Шумега (Народний Рух України).

Голова Всеукраїнського громадського об’єднання «Народна рада» Микола Поровський наголосив на тому, що проект Указу «це прорив, це справді те, чого домагалась Українська Народна Рада. Ми писали і до Кабінету Міністрів України, і в Український інститут національної пам’яті.  Проте, віддаючи належне подіям, варто згадати тут людей, які організовували ці події, вшанувати пам’ять цих людей». Також він висловився за необхідність  вказати, що саме Народний Рух України за перебудову був рушієм масових національно-демократичних процесів в Україні. У процесі обговорення перший заступник ВГО «Українська Народна Рада» Віктор Кулинич запропонував внести до проекту Указу пропозицію опрацювати концепцію і проекти відповідних підзаконних актів щодо механізму реалізації Закону України «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті».

Завданням  громадського обговорення  було опрацювати проект Указу Президента України «Про заходи з відзначення 30-ї річниці подій Української національно-демократичної революції 1989-1991 років», підготований  Українським інститутом національної пам’яті, сформулювати зауваження і пропозиції, з врахуванням яких буде сформовано відповідний нормативний документ. За результаті плідного обговорення внесено корективи до змісту документу, який попередньо був оприлюднений на сайті Українського інституту національної пам’яті за посиланням.