«Локальна пам'ять»: заходи з вшанування видатних українців та інші новини з регіонів

«Локальна пам'ять»: заходи з вшанування видатних українців та інші новини з регіонів

Заходи з вшанування Івана Мазепи в Чернігові, Богдана Монкевича у Вінниці та Федора Вовка в Полтаві, а також інші новини з регіонів у двадцять сьомому інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять". 

19 березня у Чернігові відбулись меморіальні заходи з вшанування 382-річчя гетьмана Івана Мазепи. Організаторами заходу стали Національний архітектурно-історичний заповідник «Чернігів стародавній» за сприяння Українського інституту національної пам’яті.

Біля пам’ятника гетьманові заупокійну літію провів настоятель кафедрального собору святої великомучениці Катерини отець Роман. У заході взяли участь учні загальноосвітніх шкіл, автор пам’ятника Мазепі Геннадій Єршов, представники місцевої влади та громадськості

«Ми ґрунтовніше осмислюємо роль і місце Мазепи в історії України. Він для сучасної керівної еліти нашої незалежної держави є зразком державного діяча в проведенні соціально-економічної та гуманітарної політики. Очолене ним повстання у боротьбі за незалежність хоч і зазнало поразки, проте зберегло українську державність майже до кінця ХVІІІ-го сторіччя. Стало своєрідним трампліном у становленні та розвитку національно-визвольної боротьби у ХІХ-му та ХХ-му сторіччях», — зазначив представник УІНП у Чернігівській області Сергій Бутко, зауваживши, що у Полтаві 17 березня відбулася презентація виставки «Мазепа. Karl  XII. Пётр І. Топ-10 міфів ru.пропаганди», створеної спільно УІНП та Музеєм історії Полтавської битви.

Цього ж дня в обласному молодіжному центрі відбулась онлайн-гутірка про постать Івана Мазепи за участю істориків. Під час обговорення співробітник УІНП в Чернігівській області Сергій Горобець нагадав, що Іван Мазепа 22 роки успішно керував козацькою державою, захищав її права та вольності від знищення Московським царством, яке, всупереч своїм зобов’язанням, взяло чіткий курс на ліквідацію будь-якої автономії Гетьманщини, скасування всіх прав і свобод українців.

Фото Олег Головатенко


23 березня в Чернігівському обласному молодіжному центрі відбувся безкоштовний прем’єрний показ документальної кінострічки «Трохи нижче неба».

У заході взяли участь військовослужбовці Чернігівського гарнізону, студенти Національного університету «Чернігівська політехніка», добровольці, волонтери, представники учнівської молоді, громадськості і влади.

Стрічка розповідає про чотирьох бійців 80-ої окремої аеромобільної бригади ЗСУ, які загинули у боях за Донецький аеропорт у січні 2015 року: Ігоря Римара, Володимира Труха, В’ячеслава Мельника та Івана Вітишина.

«Ви звернули увагу, що від російського агресора нас успішно захищають звичайні люди, які просто усвідомили важливість своєї місії, які навчилися долати страх і бити загарбників? Ми з вами вкотре побачили болючу ціну цієї успішної оборони. Чому Володимир Мироненко казав нам, що це важкий фільм? Тому, що і він, і всі, хто воював, самі згадують під час таких стрічок, що їм прийшлося пережити і витримати. Це і є подвиг – і тих, хто загинув, і тих, хто, слава Богу, живий», — підкреслив представник УІНП в Чернігівській області Сергій Бутко.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


24 березня у Військово-історичному музеї провели круглий стіл на тему «Чернігівщина – край партизанський». 

В заході взяли участь місцеві історики, науковці та архівісти, а також представники Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області.

«На сьогоднішній день створені всі законодавчі умови для об’єктивного дослідження як історії радянського партизанського руху під час Другої світової війни, так і всього періоду існування злочинного комуністичного тоталітарного режиму. Важливо розуміти, що радянський партизанський рух не був рухом Опору, його створив і ним керував Радянський Союз задля повернення під свою владу окупованих нацистами територій. Отже, червоні партизани — інструмент політики комуністичного тоталітарного режиму. Ми визнаємо його внесок у вигнанні нацистських окупантів із України, але маємо казати правду без прикрас і замовчувань», — підкреслив співробітник УІНП Сергій Бутко.

Фото: Північно-східний відділ УІНП.


До 100-річчя  із дня створення Музею антропології та етнології ім. Хведора Вовка та 174-річчя етнографа Федора Вовка у селі Крячківка Пирятинського району Полтаської області відбулись урочисті заходи.

Секретар Пирятинської міської ради Сергій Пазюк та начальник управління культури, туризму та охорони культурної спадщини Сергій Валоваженко поклали квіти до меморіальної дошки Федору Вовку на фасаді  сільського клубу Крячківки.

Також відбувся концерт народного фольклорно-етнографічниого колективу «Древо» та гри народних інструментах Юрієм та Марією Фединськими. 

Фото: Пирятинська ОТГ


З нагоди Дня добровольця у полтавському військовому коледжі презентували книгу про Героїв Крут.

Презентація видання відбулась у Військовому коледжі сержантського складу ВІТІ імені Героїв Крут, що на Полтавщині. По завершенню заходу упорядник книги та регіональний представник УІНп в Полтавській області Олег Пустовгар передав примірник збірника до фондів бібліотеки військового коледжу.

Фото: Олександр Лазарєв


Полтавські телеканали показали  ролик Українського інституту національної пам’яті про діяльність ОУН у центрі та сході України 

«Показ відбувся  у межах угоди про інформаційну співпрацю, яку підписав голова  УІНП Антон Дробович та менеджмент полтавських телеканалів  «Центральний», «ІРТ» та «Місто+». Телеглядачі Полтавського краю завдяки новому відеопродукту Інституту нацпам’яті відкрили для себе цікаву сторінку історії України 20 століття - діяльність українських націоналістів у центральних, східних та південних областях», – прокоментував регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар.


25 березня, до 125-річчя від дня народження Бориса Монкевича, Центральним міжрегіональним відділом Українського інституту національної пам’яті була організована та проведена зустріч «Як зберегти живою пам'ять про Українську Революцію 1917-1921 рр.?»

З вітальними словами до учасників та глядачів зустрічі звернулись заступник голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак та міський голова Кам’янця-Подільського Михайло Посітко.

В межах зустрічі, глядачі та учасники мали змогу ознайомитись ближче з постаттю Б. Монкевича, ключовими віхами його життя та творчості, про що розповів детальніше дослідник Української революції, президент Історичного клубу «Холодний Яр» Роман Коваль, про Поділля та подолян в часі Перших Визвольних змаганнях, про діяльність фонду «Героїка», а саме роботу проекту «Імена самостійної України»  говорив співробітник Українського інституту національної пам’яті Павло Подобєд. Про події Української революції 1917-1921 рр. у Кам’янці-Подільському, проєкт «Присяга 1919» - спрямований на вшанування 100-ї річниці з дня складання Присяги на вірність УНР в Кам’янці-Подільському 14 жовтня 1919 року розповів краєзнавець, військовий реконструктор, член правління товариства «Просвіта», учасник проекту «Присяга 1919», автор книги «Кам’янець – Соборна столиця України 1917-1920 рр» Дмитро Бабюк.

Модератором зустрічі виступив начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко.


21 березня в Одесі за ініціативи Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті відбувся круглий стіл з питань національно-патріотичного виховання дітей та молоді. 

Зокрема, учасники заходу - представники влади, громадськості і органів місцевого самоврядування обговорили перспективи такого виховання, його роль, як основи для становлення громадянина-патріота України, проблеми декомунізації минулого щоі консервують мислення молоді.

Керівник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк заявив, що нині, через недосконалість системи національно-патріотичного виховання, у молоді бракує власного відчуття належності до цієї держави. Натомість цінності формуються в соцмережах, на які має вплив навіть наш ворог. 

Учасники форуму приділили увагу напрямкам такого виховання з урахуванням карантинних обмежень, що диктують новий порядок денний в світі.

Фото: Південний відділ УІНП


19 березня 2021 року в містечку Іванівка відбувся перший в Березівському районі Одеської області Форум ветеранської і волонтерської спільнот АТО/ООС, представників органів державної влади та місцевого самоврядування Березівського району “Ветеранський простір – територія безпеки”.

Під час форуму учасники обговорили необхідність взаємодії та співпраці органів самоврядування з ветеранською спільнотою, можливості залучення колишніх бійців до справ громади, військово-патріотичного виховання молоді й підтримка ветеранських ініціатив.

В роботі форуму взяв участь начальник Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Сергій Гуцалюк. В умовах нового адміністративно-територіального поділу в Україні - такі форуми - найкращий інструмент для налагодження співпраці Українського інституту національної пам’яті з новостворенними органами місцевої влади.

Фото: Південний відділ УІНП


В містечку Доброслав на Одещині, 19 березня, в приміщенні Центру культури, мистецтв та розвитку творчих здібностей відбувся семінар-тренінг «Громадянська позиція. Особиста гідність».

У заході взяли участь начальник Південного регіонального відділення Українського інституту національної пам’яті Сергій Гуцалюк, а також голова ГО «Гайдамацька Січ» Вадим Кіров разом з представниками громадської організації.

Під час роботи семінару обговорювали питання створення на базі Доброславської ДЮСШ центру військово-патріотичного виховання молоді, участі молоді в навчальних виїздах, вишколах, зокрема у дитячих таборах розвитку та відпочинку національно-патріотичного спрямування в Карпатах.

На семінарі були присутні заступники директорів з виховної роботи, педагоги-організатори, вчителі захисту України та фізичної культури, директор Доброславської дитячо-юнацької спортивної школи та керівництво Управління освіти, культури, туризму, молоді та спорту Доброславської селищної ради.

Фото: Південний відділ УІНП