«Локальна пам'ять»: Запуск подкасту в Харкові та інші новини з регіонів

«Локальна пам'ять»: Запуск подкасту в Харкові та інші новини з регіонів

Онлайн-заходи в Дніпрі та Одесі, співпраця з поліцейськими в Чернігові, запуск подкасту в Харкові, презентація книг у Вінниці та Луцьку, а також інші новини з регіонів у п`ятдесят п`ятому інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять".

5 листопада у Ніжинському районному відділі поліції Головного управління Національної поліції в Чернігівській області проведено національно-патріотичний просвітницький захід «Роздуми над книгою Артема Киська «Некомбатанти»

Представниця Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України Олеся Бойко розповіла детальніше про книгу “Некомбатанти” та її автора: «Артем Кисько служив начальником дільничних інспекторів, очолював сектор карного розшуку в різних міськвідділах поліції. Коли почалася російська агресія, від самого початку в Донецьку разом із побратимами захищав Україну від загарбників. Пройшовши пекло війни, він написав книжку з нібито дивною назвою «Некомбатанти». Книга присвячена правоохоронцям Донеччини в 2014-2015 роках, які не зрадили ПрисязіІ під час російської окупації».

Своєю чергою регіональний представник УІНП у Чернігівській області Сергій Бутко зауважив, що книга прослідковує зв'язок вірності присяги між усіма покоління українських захисників. Він також презентував і передав Ніжинському райвідділу поліції комплект артплакатів «Визначні діячі Української революції 1917-1921 років». Домовилися про співпрацю з Інститутом національної пам’яті.


У Лохвиці Полтавської області здійснили несакціонований демонтаж  пам’ятника комсомольцям 1920-х років. 

«Лохвицькому міському голові В.І.Радьку надходили офіційні листи з пропозицією демонтажу та переміщення незаконного об’єкта з публічного простору до музею «Парк радянського періоду» в Спадщанському лісі на Сумщині. Але, на жаль, впертість керівництва Лохвицької громади призвела до обурення і несакціонованого демонтажу», - заявили в Полтавському офісі УІНП.

Також там додали, що комсомольці - це молодіжне крило комуністичної партії, яке брало участь в червоному терорі, “розкуркуленні” та Голодоморі.


Полтавський офіс Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті спільно з Полтавською облдержадміністрації провели культурно-освітній марафон "Наша незалежність".

«У межах цього просвітницького марафону опублікували  чимало  просвітницьких історичних статей, світлин, документів, інформацій із газет, історій очевидців про  знакові події боротьби за відновлення  незалежності на Полтавщині. Публікації зазвичай готували за матеріалами  книги "Полтавщина. "Шлях до незалежності 1985-1991" », - розповів регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар.

Серед оприлюднених матеріалів історія виникнення Народного Руху на Полтавщині та встановлення у Полтаві навесні 1990 року національного прапора, а також матеріал про відвідини Полтавщини Вячеславом Чорноволом.


З ініціативи Полтавського офісу Північно-східного відділу УІНП створили і транслювали просвітницький телесюжет до 110 – ї річниці від дня народження Лесі Петлюри - української поетеси, єдиної доньки Симона Петлюри.

Трансляція сюжету відбувалась на регіональних телеканалах «Місто+» і «ІРТ»


"Суспільне: Харків" та Український інститут національної пам’яті запустили спільний подкаст про перебіг Української революції на Харківщині - «П’ятеро з ломбарду»

У другому епізоді можна дізнатись які настрої були серед харківців у останні місяці перебування міста в Російській імперії, економічна ситуація в місті, політичні рухи і течії.

«Сумніваюся, що хтось задумувався тоді про перспективи регіону. Стояло питання виживання. Коли подивитися на документи Харківської міської думи тих часів, вона переймалася, як годувати людей, де розмістити, як дати раду біженцям і пораненим з фронту... Які там перспективи?», – говорить один з авторів проєкту, головний спеціаліст Північно-східного відділу УІНП Едуард Зуб.


5 листопада начальниця Північно-східного відділу УІНП Марія Тахтаулова провела семінар для вчителів однієї з харківських шкіл про оновлення експозиції шкільних музеїв. 

Доповідачка ознайомила присутніх з методами побудови експозиції в сучасних музеях, основними прийомами та засобами роботи з відвідувачами. Особливу увагу було приділено нормам «декомунізаційного» законодавства та наративу України у Другій світовій війні, адже одна з музейних кімнат у школі присвячена Гвардійцям-Широнінцям.

Окрім того, Марія Тахтаулова розповіла про діяльність Українського інститут національної пам’яті, а ознайомила з продуктами Інституту для освітян.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


5 листопада у Дніпровській міській Просвіті відбулося урочисте засідання до річниці загибелі радяснького дисидента та вояка УПА, який здійснив акт самоспалення - Василя Макуха.

У заході взяли участь представники Всеукраїнського товариства "Просвіти", Південно-східного міжрегіонального відділу УІНП, Дніпропетровського товариства політв’язнів та репресованих.

Начальник Південно-східного відділу УІНП Ігор Кочергін зауважив, що в умовах існування тоталітарної системи Василь Макух своїм самоспаленням показав протест проти цієї системи. Хоча його чин тоді мало кому був відомий, втім це свідчить про те, що українці продовжували боротися проти окупації в найскладніших умовах. 

Фото: Південно-східний відділ УІНП


9 листопада в межах ХІІ Дніпропетровської обласної історико-краєзнавчої конференції «Історія дніпровського Надпоріжжя» відбувся онланй круглий стіл «Актуальні проблеми вивчення історичного краєзнавства на Придніпров’ї».

Учасники круглого столу обговорили питання розвитку історичного краєзнавства в Дніпропетровській області на сучасному етапі. Начальник Південно-східного відділу УІНП Ігор Кочергін серед іншого вказав на те, що необхідно приділяти більше уваги тим сторінкам історії, які досі продовжують висвітлюватися ще в радянській парадигмі. Зокрема, період російської колонізації кінця XVIII ст., Національно-визвольних змагань 1917–1921 рр., Другої світової війни.


11 листопада відбулася презентація книги "Провідники повстанського руху Придніпров’я" .

В презентації взяли участь автори-упорядники книги Юрій Пахоменко та Олександр Чепурко, автор вступної статті Дмитро Архірейський, а також декан історичного факультету Дніпровського національного університету Сергій Світленко. Модераторував презентацію начальник Південно-східного відділу УІНП Ігор Кочергін. Перед початком презентації він вказав на відсутність системної роботи над дослідженням подій Української революції 1917–1921 рр. в Січеславському краї. Тож Інститут вирішив підтримати прагнення науковців в намірах оприлюднити результати їхніх досліджень. 


4 листопада 2021 року, на запрошення завідувачки кафедри історії України ОНУ імені І. І. Мечникова Олени Бачинської, начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк презентував для студентів першого курсу факультету історії та філософії діяльність та проєкти Українського інституту національної пам'яті.

Під час зустрічі обговорили зі студентами поняття "національної пам'яті", звернули увагу на державну політику у цій сфері та можливості використання проєктів Інституту під час навчання в університеті та під час викладання в школі.


6 листопада  в одеській “Книгарні - Кав'ярні відбулася зустріч учасників конференції “Деколонізація: український Південь” з істориками Сергієм Гуцалюком та професором Тарасом Гончаруком.

Учасники заходу обговорили з експертами про історичний аспект колонізації та наслідки перебування України в складі Російської імперії; неоколонізацію України сучасною Росією та деколонізацію в Одесі.

Керівник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк презентував присутнім ролики проєкту "Південь без міфів", що покликані поширювати історичні знання про минуле степової України та деконструювати російські імперські міфи про історію Північного Причорномор'я.


В Одесі відбулося засідання робочої групи з питання створення меморіалу загиблим (померлим) за Незалежність України у нинішній війні.

В робочій групі активну участь бере Південний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам'яті.

"Ми раді, що питання нарешті зрушило з мертвої точки. На жаль, попередні голови ОДА до питання вшанування воїнів відносилися формально і згадували про Героїв раз або два на рік. Нині цей процес активізувався і ми виходимо на фінішну пряму", - підсумував засідання керівник Південного відділу УІНП Сергій Гуцалюк.

Оскільки будівництво комплексу вже розпочалося, нині триває процес узгодження імен, що будуть викарбовані на граніті.


10 листопада  до Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті завітали у гості громадські активісти, журналісти Іван Приймак та Віта Приймак.

Під час зустрічі, начальник відділуБогдан Галайко надав методичну та інформаційну підтримку у створенні чергової серії їхнього проєкту "Покоління. Паралелі".


10 листопада 2021 року, начальник Центрального міжрегіонального відділу Інституту Богдан Галайко , від імені Голови Українського інституту національної пам’яті Антона Дробовича передав підписаний примірник договору про співпрацю з Комунальним закладом вищої освіти «Вінницька академія безперервної освіти»  ректору установи Степану Дровозюку.

Слід зауважити, що між Інститутом та Академією вже реалізовано низку заходів з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років, спільно з відділом українознавства Вінницької академії безперервної освіти в особі завідувача Володимира Лазаренка, Інститут був співорганізатором конкурсів для школярів Вінниччини.

"Підписання договору про співпрацю є додатковим чинником для поглиблення співпраці між нашими інституціями, реалізації проєктів задля спільної мети - сильної Української держави зі свідомими громадянами" - зауважив начальник відділу Богдан Галайко.

Принагідно, для ректора Вінницької академії безперервної освіти, професора Степана Дровозюка було передано добірку найновіших видань Інституту «1920: на захисті Європи від більшовизму», «Українська дипломатія 1917-1926», «Пересильна тюрма №25 у Львові. Документальне видання».


10 листопада  у Вінницькому обласному молодіжному центрі "Квадрат" відбулася презентація книги історика та письменника Ігоря Стамбола "Прокляття інших".

Участь у презентації взяли начальник Центрального міжрегіонального відділу Інституту Богдан Галайко та головний спеціаліст відділу Олексій Серветнік.

Книга розповідає про чотирьох персонажів зі спільним походженням та різною мотивацією, які намагаються перетнути кордон з Росії в Україну та врятуватися від моторошної епідемії. 

Фото:  Центральний міжрегіональний відділ УІНП


5 листопада у Волинському обласному краєзнавчому музеї відбулася зустріч студентів філологічного факультету  Волинського національного університету імені Лесі Українки із поетесою Елею Форманюк, яка презентувала свою збірку поезій «Срібло і світло».

Захід присвятили річниці розстрілу соловецьких в’язнів у Сандармоху, серед яких були представники української культури та науки. На запрошення організаторів, перед студентами виступила головний спеціаліст Західного міжрегіонального відділу УІНП Леся Бондарук, яка розповіла про події у Сандармоху, і наголосила, що цю трагедію не можна забувати, бо це частина і нашої історії. Еля Форманюк прочитала свої поезії, присвячені розстріляним поетам і письменникам.