Лицарі Української революції 1917 – 1921 років: в регіонах відкрилася виставка про українське військо

Лицарі Української революції 1917 – 1921 років: в регіонах відкрилася виставка про українське військо

До Дня Соборності України та Дня пам’яті героїв Крут в усіх регіонах України відкрилася виставка «Українське військо 1917-1921 років», підготовлена Українським інститутом національної пам’яті. 4 лютого цю виставку буде презентовано у Верховній Раді України, щоб нагадати парламентарям, яке значення мають власні збройні сили для збереження держави.

В Луцьку експозицію виставки розмістили у Волинському обласному театрі імені Т. Г. Шевченка. Фото: volyn-museum.com.ua

У матеріалах виставки йдеться про становлення української армії періоду перших визвольних змагань, її видатних командирів, однострої та відзнаки, зброю, найвизначніші бойові операції 1917-1921 років. Окремий банер присвячено відомим військовим формаціям: «богданівцям», «запорожцям», воякам Залізної дивізії, січовим стрільцям.

У Чернігові та інших містах на відкриття виставки були запрошені курсанти військових навчальних закладів. Фото: cg.gov.ua

«Наша виставка переконливо демонструє, що під час революції 1917–1921 років. Україна мала своє справжнє регулярне військо – з командуванням, офіцерськими кадрами, родами військ, одностроями, знаками розрізнення та всіма іншими необхідними атрибутами. Це спростовує старі та нові тези російської пропаганди, нібито в Україні воювали тільки сільські отамани і якісь банди «петлюрівців». Українське військо зберігало високу боєздатність, про що переконливо свідчить його участь у перманентних бойових діях протягом кількох років», – вважає заступник Голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак.

У Полтаві виставку активно відвідували школярі. Фото: adm-pl.gov.ua

Під час підготовки виставки були використані матеріали як вітчизняних, так і закордонних архівів, у тому числі – Українського національного музею в Чикаго, Архіву Організації Українських Націоналістів в Лондоні та польського Архіву Інституту Йозефа Пілсудського.

У Черкасах відкриття виставки перетворилося на культурно-мистецький захід. Фото: provce.ck.ua

Місцем експонування виставки в регіонах стали обласні державні адміністрації, історичні, художні та краєзнавчі музеї, навчальні заклади. На відкриття були запрошені військовослужбовці Збройних Сил України, ветерани сучасної російсько-української війни, студентська молодь та школярі, науковці, історики. Місцеві краєзнавці розповідали про події Української революції 1917-1921 років, пов’язані з конкретним регіоном.

 

У Луцьку та Сумах на відкритті виставок можна було побачити реконструкцію одностроїв тієї доби та елементів екіпірування. Фото: volyn-museum.com.ua та sm.gov.ua

«Висвітлюючи події Української революції 1917-1921 років, ми акцентували увагу на українському державотворенні, зокрема на діяльності парламенту, уряду, дипломатичної та прикордонної служб, флоту. Водночас одним із найважливіших елементів кожної держави є військо, яке забезпечує її незалежність та територіальну цілісність. Важливо, що ми розповіли цю історію не лише в Києві, але й в обласних центрах України, мешканці яких отримали змогу дізнатися про військові баталії, які 100 років тому точилися на їхніх землях, а також про видатних земляків, які брали участь у військовому будівництві та боротьбі за незалежність України», - наголосив один із авторів виставки, історик Ярослав Файзулін.

Репортаж із відкриття виставки 4 каналу Тернополя

Відкриття виставки «Українське військо 1917-1921 років» в регіонах отримало великий резонанс. Щонайменше 135 матеріалів (із них – 16 телевізійних сюжетів) центральних та регіональних ЗМІ було присвячено цій події. Найбільший розголос виставка отримала на Вінниччині (23 матеріали), Одещині (17 матеріалів), у Дніпрі (13 матеріалів), та на Сумщині (11 матеріалів).

... та Відкритого каналу в Дніпрі

Через 2-3 тижні після відкриття виставка почне подорожувати районами і експонуватиметься в закладах освіти, культури, тощо, щоб ознайомитися з унікальними матеріалами змогли якомога більше людей. А відправною точкою цього виставкового турне став Київ. 6 грудня 2019 року до Дня Збройних Сил України та 100-річчя Першого зимового походу армії УНР, на Хрещатику (біля Головпошти) відбулася презентація виставки. Вона досі розташована на цій локації і викликає зацікавлення у киян та гостей столиці.