Медіацентр Україна та УІНП презентували цикл просвітницьких роликів, які долають російські міфи та висвітлюють правду про рашизм

Медіацентр Україна та УІНП презентували цикл просвітницьких роликів, які долають російські міфи та висвітлюють правду про рашизм

Медіацентр Україна та Український інститут національної памʼяті створили просвітницький проєкт, який у простій формі коротких відеороликів допоможе розкрити контекст цієї війни для іноземної та внутрішньої аудиторії, розвіяти міфи навколо історії України та розкрити правду про рашизм. 

У ході презентації в Медіацентрі Україна – Укрінформ 31 серпня розробники проєкту розповіли про його цілі, завдання та складові.

Так, заступник Міністра культури та інформаційної політики з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко наголосив, що в тематиці розвінчування міфів та донесення української позиції відчутні зміни у свідомості людей. Однак, зауважив він, тема російських наративів і російського підходу до історії настільки вкорінена, в тому числі в західних університетах, що ми лише на шляху змін. Тому, переконаний Тарас Шевченко, подібні проєкти надзвичайно важливі.

Своєю чергою комунікаційна менеджерка Медіацентру Україна Світлана Чепуренко нагадала, що 2 травня 2023 року Україна офіційно визнала рашизм державною ідеологією Росії. І зараз, наголосила вона, спільне завдання – працювати над тим, щоб це було визнано і на міжнародному рівні: «Ми сподіваємося, що ці відеоролики трошки прояснять, які жахіття несе в собі рашизм. Ми також закликаємо наших друзів-партнерів поширювати їх передусім на міжнародну аудиторію. Ми сподіваємось, що це стане частиною нашої боротьби з рашизмом, частиною боротьби за правду. Ми віримо в те, що правда переможе».

Водночас голова Українського інституту національної памʼяті Антон Дробович наголосив, що сьогодні потрібна не тільки стратегічна ініціатива та перемоги на полі бою – потрібні стратегічні та якісні продукти тут, в цій великій інформаційній війні, війні за правду.

«Адже не забуваймо, що Росія не змогла знайти жодного справжнього приводу для цієї війни і винайшла, придумала брехливі історичні приводи. Вона настільки повірила у свою брехню, що вирішила зробити її підставою для війни. Тому історія, пам’ять, історична правда – це велика частина поля бою цієї війни», – додав він.

Заступник голови УІНП Володимир Тиліщак зауважив, що для проєкту використовували і попередні напрацювання Інституту, зокрема, виставку «Рашизм – це...», яка зараз експонується в різних містах України. А продюсерка Марина Пономаренко розповіла, як відбувався пошук візуального стилю.

Просвітницький проєкт складається із двох серій. 

Перша серія розвінчує історичні міфи про Україну та містить 12 роликів. У них ідеться про  шлях України до незалежності, міфи про ОУН УПА, «братні народи», історію козацтва тощо.

Друга серія – про рашизм складається з десяти роликів, які розкривають суть рашизму та його складові.

Упродовж місяця обидві серії поступово будуть оприлюднені на сторінках у соціальних мережах Медіацентру Україна та Українського інституту національної памʼяті.

Матеріали по темі