На чернівецькому книжковому фестивалі «БукФест» відбулася презентація усноісторичних проектів Інституту

На чернівецькому книжковому фестивалі «БукФест» відбулася презентація усноісторичних проектів Інституту

26-27 вересня 2019 р. у Чернівцях пройшов ІІ обласний книжковий фестиваль «БукФест». У ньому взяли участь видавці з різних міст України, де представили свої нові видання. До участі у фестивалі було запрошено Український інститут національної пам’яті з презентацією усноісторичних проектів та книг, виданих у межах цих проектів.

Чернівецька обласна наукова універсальна бібліотека імені Михайла Івасюка стала основним організатором фестивалю. 26 вересня відбулося відкриття «БукФесту», в якому взяли участь відомі письменники та поети Володимир Лис, Надія Гуменюк, Анастасія Дмитрук, Іван Андрусяк та інші.

Опісля відбулася презентація усноісторичних проектів Українського інституту національної пам’яті та книг, виданих у межах цих проектів. Відвідувачам заходу було представлено видавничі серії «Майдан від першої особи» (до якої входять три випуски: «45 історій Революції Гідності», «Мистецтво на барикадах» та «Регіональний вимір»), «Усна історія російсько-української війни» (серія складається з 4-х випусків, підготовлена у співпраці з Запорізьким національним університетом та Запорізькою ОДА), збірник «Люди «сірої зони». Свідки російської анексії Криму» та книгу, авторства Євгенії Подобної, «Дівчата зрізають коси».

Презентацію відвідали учасники Майдану та учні Коледжу Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Модерувала зустріч координаторка регіональних записів проекту «Майдан: усна історія» Українського інституту національної пам’яті Тетяна Привалко. Вона розповіла про те, як зародився проект, як розгорталися записи в різних містах України, в чому полягає особливість усноісторичного опитування та джерел, що створюються під час нього.

У презентації взяла участь доцент кафедри історії України Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича, директорка Науково-дослідного центру буковинознавства Ганна Скорейко. Вона у 2015-2016 р. організувала групу науковців та студентів, які провели усноісторичні інтерв’ю з чернівчанами, що взимку 2013-2014 рр. брали участь у протестних акціях в Києві та Чернівцях. Потім Ганною Скорейко та її колегами ці інтерв’ю були підготовлені (розшифровані та проілюстровані світлинами) для книги «Майдан від першої особи. Регіональний вимір».

Дослідниця у своєму виступі на презентації розповіла про те, як важливо через усну історію вивчати історію своєї родини, села чи міста, і країни загалом. Через розповіді людей історія стає близькою і зрозумілою. Те, що потрібно було записувати розповіді про Майдан, говорить Ганна Скорейко, не було сумнівів. У Чернівцях вдалося зібрати 26 інтерв’ю – з різними оповідачами: студентами і політиками, священиками і митцями, самооборонівцями і волонтерами. Копії цих записів передані до Українського інституту національної пам’яті і будуть слугувати для подальших досліджень.

Учасник Майдану Тарас Прокоп, який нині є радником з питань децентралізації програми U-LEAD, а у 2013 році навчався в аспірантурі, і з початком протестних акцій у Чернівцях, сам того не очікуючи, став займатися їхньою координацією. Тоді ніхто не думав, що протест затягнеться, проте самі протестувальники ініціювали встановлення наметового містечка на чернівецькому Майдані та забезпечували його мешканців продуктами та одягом.

Вчителька чернівецької гімназії № 5 та відома волонтерка Галина Абрам’юк пригадала найбільш трагічні події Революції Гідності, згадавши чернівчан – Героїв Небесної Сотні – Олександра Щербанюка та Василя Аксенина. Вона дуже емоційно зверталася до присутніх із закликом ніколи не розчаровуватися і завжди любити свою державу. Адже кожна, за її словами, людина і є частинкою держави, і тільки від нас усіх залежить майбутнє нашої країни.