«Оскар» за найкращий документальний фільм отримала стрічка про облогу Маріуполя

«Оскар» за найкращий документальний фільм отримала стрічка про облогу Маріуполя

У неділю, 10 березня, фільм «20 днів у Маріуполі» режисера Мстислава Чернова здобув премію «Оскар» як найкращий повнометражний документальний фільм. Це вперше українська стрічка отримала найпрестижнішу премію у галузі кінематографа. 

Документальна стрічка розповідає про перші тижні бойових дій у Маріуполі Донецької області під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну 2022 року. 

У той час журналісти американського інформагентства Associated Press відеограф Мстислав Чернов, фотограф Євген Малолєтка та продюсерка Василіса Степаненко були єдиними журналістами у Маріуполі, які продовжували вести репортерську роботу та змогли прорвати інформаційну блокаду з оточеного міста та передати світовій спільноті докази російських воєнних злочинів у місті. 

«Я б віддав це, аби вони звільнили всіх заручників, солдатів, які захищали нашу землю, цивільних, які в їхніх тюрмах. Але я не можу змінити історію, не можу змінити минуле, проте ми всі разом, ви і я, ми зараз серед найталановитіших людей світу. Ми можемо зробити так, щоб історію виправити, щоби правда перемогла. І щоби загиблі люди Маріуполя та ті, хто віддали своє життя, щоби їх ніколи не забули. Тому що кіно формує спогади, спогади формують історію», – сказав Чернов.

Стрічка була створена у співпраці  Associated Press та Frontline. Прем’єра фільму відбулась на кінофестивалі Санденс 21 січня 2023 року. В український прокат фільм вийшов 31 серпня 2023 року. На онлайн платформах стрічка стане доступною з 21 березня. 

Кінокритик Ігор Кромф у своїй рецензії для видання LiRoom зазначає: «Дивитися цей фільм людині з принаймні базовим рівнем емпатії без клубка в горлі неможливо. Безпрецедентність зла, яке творить Росія в Маріуполі, досі не піддається розумінню здоровим глуздом. Те, що Мстислав Чернов зумів зафіксувати це на відео, – вже робить його частиною історії світової документалістики та репортерства, адже якби не його робота, ніхто б у світі поза Маріуполем не дізнався б, а що ж там відбувалося насправді».

Український оскарівський комітет висував стрічку на номінацію «Найкращий міжнародний фільм». Раніше творці фільму отримали одну з найпрестижніших журналістських нагород – Пулітцерівську премію, а також нагороджені Шевченківською премією.