«Після таких зустрічей хочеться жити і творити!»: тріумфальним виступом в Одесі завершилося презентаційне турне альбому «Пісні української революції».

«Після таких зустрічей хочеться жити і творити!»: тріумфальним виступом в Одесі завершилося презентаційне турне альбому «Пісні української революції».

13 грудня в Одесі в Українському  дитячому центрі «Молода гвардія» відбувся заключний виступ відомого кобзаря та дослідника української музичної спадщини Тараса Компаніченка з гуртом «Хорея Козацька» в рамках презентаційного турне артистів з альбомом «Пісні Української революції» в різних містах України, організоване Українським інститутом національної пам’яті.

Учасників вечора привітали зі сцени заступник голови Одеської обласної державної адміністрації Віталій Свічинський, керівник Південного міжрегіонального відділення Українського інституту національної пам’яті Сергій Гуцалюк та генеральний директор «Молодої гвардії» Едуард Лебединський.

«Хочеться, щоб наші діти чули пісні, які звучали сто років тому, в часи першої Української революції 1917-1921 років, надихалися, бо пісня – це найсильніша наша зброя проти будь-якого ворога України. 100 років тому вся наша держава лунала такими піснями. І сьогодні наше військо боронить нашу землю. І сто відсотків переможе», - зазначив, виступаючи, Віталій Свічинський.

Одеса стала п’ятим містом де цього року відбулася презентація диску «Пісні Української революції», куди увійшло 27 композицій, які були дуже популярними сто років тому (серед них – і різні варіанти гімну «Ще не вмерла Україна», пісні на слова Івана Франка, Тараса Шевченка, Миколи Вороного, Христі Алчевської тощо. Раніше подібні концерти з величезним успіхом відбулися в Полтаві, Ужгороді, Запоріжжі та Харкові. Але одеський запам’ятався найбільше і глядачам, і артистам.

Атмосфера в переповненій залі «Молодої гвардії», що вміщує до 1000 глядачів, справді була фантастичною: глядачі з першої пісні почали підспівувати артистам, підсвічували ліхтариками, а після виступу довго не відпускали зі сцени, розпитуючи про історію тієї чи іншої пісні. Особливий інтерес проявили і юні журналісти із прес-центру «Молодої гвардії», які відсиділи концерт до фіналу. Також поспілкуватися із музикантами прийшли журналісти провідних одеських ЗМІ.

«Ми вважали, що більшого успіху, як в Харкові, де переповнена філармонія стоячи влаштувала нам овацію, бути не може. Але Одеса сьогодні влаштувала нам такий прийом, який ми не забудемо ніколи. Дякуємо за ваш патріотизм, за любов до української історії та української пісні, за ці дитячі очі і вогники, які горіли в залі. Ви неймовірні!», - так відгукнувся Тарас Компаніченко на реакцію одеситів.

Публіка була надзвичайно різноманітною. Наймолодшим глядачам було 9-10 років (на концерт були запрошені школярі з усієї України, що відпочивають в «Молодій гвардії»), найстаршим – більше 70-ти. Також у залі були присутні курсанти військово-морського ліцею імені Безкоровайного та бійці 28-ї Окремої механізованої бригади, яка з серпня цього року носить ім’я Лицарів Зимового Походу, ветерани російсько-української війни, волонтери, просто небайдужі до української пісні громадяни. «Дуже гарний виступ! Після таких зустрічей хочеться жити і творити», написала після концерту в мережі «Фейсбук» одеситка Світлана Воєводіна.

Виступ Тараса Компаніченка та гурту «Хорея козацька» в Одесі в Українському  дитячому центрі «Молода гвардія» став другим за останній час помітним заходом, організованим в Одесі Південним міжрегіональним відділом Українського інституту національної пам’яті. Нагадаємо, що 29-30 листопада тут відбулося офіційне відкриття Південного відділу, який очолив відомий історик, ветеран російсько-української війни Сергій Гуцалюк, а також серія презентацій цікавих книг та ігор, зустріч з героями книг та їхніми авторами, круглий стіл з провідними істориками Півдня України та методичний семінар для педагогів, показ фільму «Іловайськ – 2014. Батальйон «Донбас» та багато інших цікавих акцій.

«Ми і надалі робитимемо все, щоб показати, що історія нашого краю може бути цікавою, без брому і нафталіну, і що Південь України – це частина загальноукраїнської історії», - підкреслив Сергій Гуцалюк.

Тим більше, що в Українського інституту національної пам’яті з’явився в Одесі іще один надійний партнер –  Едуард Лебединський заявив, що «Молода гвардія» відкрита для співпраці в рамках інших творчих проектів.