«Свічка пам’яті», що кличе до милосердя

«Свічка пам’яті», що кличе до милосердя

У День пам’яті жертв Голодоморів у Національному музеї літератури відбулася мистецька благодійно-просвітницька акція «Свічка пам’яті», яку уже четвертий рік поспіль організовує мистецька агенція «Територія А» спільно з Українським інститутом національної пам'яті. Ініціатором і ведучою акції стала відома співачка і волонтер Анжеліка Рудницька.

 «Голодомор так чи інакше торкнувся практично кожної української родини. Моїх предків з татового боку врятували дорогі прикраси прабабусі, які вона вимінювала на картоплю чи зерно. Але для мене Голодомор - не чужа трагедія, бо вона стосується мого народу. І мені боляче, фізично боляче знати про це, читати про це, слухати про це. Однак не говорити про вбиті голодом покоління українців неможливо. Для мене це ще й сила, вміння опиратися обставинам, бути насторожі, коли солодкими обіцянками хочуть приспати нашу пильність і пам'ять, це і катарсис, без якого важко стрибнути з пострадянського болота у майбутнє», - говорить Анжеліка Рудницька.

Протягом чотирьох років акція «Свічка пам’яті» неодноразово змінювала місце проведення, кожного разу залучаючи до болючої розмови про трагедію українського народу все нових і нових людей.  Цього року місцем проведення акції став Національний музей літератури.

Тут, в рамках музейного проекту «Розгойдані дзвони пам’яті» відбулося відкриття виставки «Янголи сумують» відомого художника, лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка Валерія Франчука. Доповнили виставку і раритетні видання з фондів музею: твори Уласа Самчука, Василя Барки, рукопис поеми «Село» Ігоря Качуровського, роман-епопея Докії Гуменної «Діти Чумацького шляху», а також  твори Анатолія Дімарова, Василя Голобородька, «Мор» Олеся Волі, видані уже за часів Незалежності.

А далі була наче мандрівка різними залами, різними епохами, різними голосами, від поминальних народних псалмів, які заспівали студенти Центру фольклору і етнографії Інституту філології КНУ ім. Т. Шевченка, до  «Реквієму» українського композитора Євгена Петриченка, який виконав ансамбль «Sed Contra». І проникливі спогади про ті страшні часи і про сьогодення Галини Яблонської, Лариси Руснак, Катерини Степанкової.