У 1918-му добровольці не лише прогнали большевиків, а й заснували українське самоврядування, – історик Андрій Ковальов

У лютому 1918 року Київщину окуповують війська большевицької Росії. У перші дні окупації в Києві цілодобово тривають пограбування і розстріли мирних мешканців. Така ж ситуація у селах Київщини. У Василькові утворюється добровольчий загін, який ухвалює рішення боротися з окупантом і звільнити Київ. Історію 100-літньої давнини про несправедливо забуту добровольчу формацію розповів під час лекції історик та громадський діяч Андрій Ковальов.

«1 березня 1918 року, рівно 102 роки тому, – розповідає лектор,  – моє рідне місто Боярка на Київщині було звільнено від російсько-більшовицької окупації добровольчою формацією українського війська – Васильківським Кошем Вільного козацтва на чолі зі старшиною Армії УНР Іваном Горемикою-Крупчинським. Цього дня у місті було засноване українське місцеве самоврядування. Над станцією Боярка Петро Тимошенко підняв синьо-жовтий український національний стяг. Далі Васильківський Кіш Вільного козацтва рушив по залізниці на визволення Києва. Цього ж дня українське звільнило столицю України від російської окупації».

Андрій Ковальов наголошує, що звільнення Київщини від большевиків водночас було початком місцевого самоврядування в краї.

«Добровольці в лютому-березні 1918-го не просто звільнили Київщину від большевиків, а створювали військово-цивільні адміністрації. Фактично в усіх невеликих містечках вони засновують українське місцеве самоврядування. І коли зараз святкують заснування у 33-ому році якогось району, то цілком зрозуміло, що це святкування большевицького фейку. Бо наше справжнє самоврядування було встановлено 1918 року – після проголошення української незалежності. Отакі дати треба відзначати: у Василькові – 22 лютого, у Боярці – 1 березня. А вони святкують встановлення самоврядування на Київщині у 33-му році. Тобто Голодомором виморили українців – і заснували Київську область», – зауважує історик.

Говорячи про добровольців 1918 року, лектор також відзначає аналогію з 2014 роком на Донбасі. Окрім спільного ворога, подібними були й умови, в яких українцям довелося захищати свою землю.

«Усе, що було, – каже Андрій Ковальов, – на тому й воювали. Адже так само й тоді в добровольців часто не було спеціальної військової техніки. Так, наприклад, пасажирський потяг перетворили на військовий».

Детальніше ці події історик описує у своїй книзі «З Архістратигом на щитах. Нариси до історії Першої російсько-української війни на Київщині 1917-1918 років».

Лекція відбулася 28 лютого у приміщенні Інформаційно-виставкового центру Музею Майдану.

Організував захід Український інститут національної пам’яті.  Усі охочі мали змогу дивитися трансляцію лекції наживо на фейсбук-сторінці установи. Переглянути відео з події можна за посиланням: https://www.facebook.com/uinp.gov.ua/videos/239567870412632/