У Биківні памʼять жертв політичних репресій вшанували на міжрелігійному молитовному заході

У Биківні памʼять жертв політичних репресій вшанували на міжрелігійному молитовному заході

19 травня, у День памʼяті жертв політичних репресій, у Національному історико-меморіальному заповіднику «Биківнянські могили» відбувся Міжрелігійний молитовний захід з участю церков, духовних лідерів релігійних організацій.

Щороку у третю неділю травня в Україні згадують людей, яких радянська влада з політичних мотивів убила або увʼязнила. Биківнянський ліс під Києвом є місцем масового поховання розстріляних комуністичним режимом насамперед у 1930-х роках.

Меморіальний захід відкрив тимчасовий виконувач обовʼязків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв. У вшануванні памʼяті взяв участь Надзвичайний і Повноважний Посол Польщі в Україні Ярослав Ґузи. У своєму виступі він звернув увагу, що внаслідок дій радянської влади, яка «обіцяла рай на землі, а насправді перетворила її на пекло», в українській землі лежать українці, поляки, представники інших націй, різних віросповідань.

Голова Українського інституту національної памʼяті Антон Дробович зауважив, чому важливо з року в рік зберігати традицію памʼятання і вшанування жертв політичних репресій: «Всі ці люди помирали самотніми, позбавленими гідності, права на нормальне людське поводження. Приходячи сюди, ми відновлюємо їх хоча б частково у цьому праві. Ми кажемо кожній конкретній людині: ми вас не забули».

Меморіальний захід у Биківнянському лісі організували Український інститут національної пам’яті, Державна служба України з етнополітики та свободи совісті, Національний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили», Світовий Конґрес Українців.

День памʼяті жертв політичних репресій відзначається в Україні щороку у третю неділю травня. На період повномасштабної війни призупинена організація масових вшанувань на території заповідника.

Биківнянський ліс під Києвом є одним із наймасовіших місць поховань жертв політичних репресій у радянський час. Встановлено імена близько 20 тисяч похованих тут людей.

Детальніше про памʼятну дату, Великий терор, а також корисні посилання, зокрема як шукати інформацію про репресованих.

Фото: Національний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили»