У храмі Іоанна Богослова відбулась молитва за перемогу Українського війська та панахида за українськими вояками, які загинули в боях у січні

В останніх числах кожного місяця, якщо під час бойових дій є загиблі українські солдати, Український інститут національної пам’яті запрошує усіх охочих до храму Іоанна Богослова у Михайлівський Золотоверхий монастир на панахиду за українськими вояками, які загинули в боях за незалежність України, та на молитву за перемогу українського війська.

Перший місяць 2019 року став «найтихішим» за весь час війни на Сході.

Внаслідок бойових дій загинуло троє воїнів:

1) Солдат Микола Голубєв, 10 огшбр, уродженець Хмельниччини;

2) Молодший сержант Микола Семенюк, 72 омбр, Вінничина.  

3) Прапорщик Віталій Губенко, 25 омпб «Київська Русь», 54 омбр. Київщина.

Молитву за українськими воїнами очолив протоієрей Православної Церкви України, Павло Мельник.

«Світ, у якому ми живемо, поділяє людей на дві категорії: живих і померлих, але такого поділу не існує в Бога. Як говорить писання – у Бога всі живі. Наші воїни живі є живими. Тож, дуже важливо, коли ми молимося, пам’ятати, що ми не згадуємо тих, кого нема, а ми молимося із тими, хто є, але вони є в Бозі і через молитву ми з ними і єднаємося. Ми знаємо багато прикладів героїв України, яких бояться навіть тоді, коли їх вже нема. Приклад – Степан Бандера, який похований за межами нашої держави, але ж його бояться, бояться його імені, коли чують, бояться його могили, де він похований. Її плюндрують. Хіба можна бояться того, кого нема? Ні, бояться лише того, хто є. Тому цих хлопців, за якими ми сьогодні молимося, їх також бояться, тому що вони є…», – сказав у своїй промові після літії протоієрей Православної Церкви України Павло Мельник.

Ми зібралися сьогодні, щоб згадати загиблих в російсько-українській війні.

«За січень загинуло найменше бійців за всі місяці з початку російсько-української війни, але це не означає, що можна викреслити фронт із нашого життя тут, в Києві. Кожного місяця ми будемо проводити у цьому храмі панахиду за загиблими героями, згадувати їхні імена та історії. Побратими помстились за кожного з них. А ми, у свою чергу, вшановуємо їх у такий спосіб – панахидою та молитвою за перемогу українського війська. Сподіваюсь ми проводитимемо такий захід доти, доки триватиме війна на сході», – наголосив співробітник Українського інституту національної пам’яті, учасник російсько-української війниРоман Кулик.

Ініціаторами панахиди за українськими вояками, які загинули в боях за незалежність України, та молитви за перемогу українського війська є співробітники Українського інституту національної пам’яті Роман Кулик та Павло Подобєд.

Матеріали по темі