У Києві презентували опитування про тенденції сприйняття українцями діяльності УПА

У Києві презентували опитування про тенденції сприйняття українцями діяльності УПА

27 жовтня 2023 року в Укрінформі відбувся круглий стіл з обговорення результатів соціологічного та наукового дослідження про знання та сприйняття діяльності Української повстанської армії та Романа Шухевича.

Соціологічне опитування було проведено Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та Київським міжнародним інститутом соціології протягом вересня-жовтня 2023 року. 

За результатами дослідження 70 % опитуваних вважають, що УПА заклала традицію спротиву агресору. 

Під час опитування респондентам поставили ряд запитань із метою визначення сприйняття та рівня обізнаності українців про УПА та її генерала Романа Шухевича.

Результати соціологічного опитування представив професор політології Києво-Могилянської академії, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, професор Києво-Могилянської академії Олексій Гарань. Він наголосив: «Ми пройшли колосальний шлях у відновлення історичної правди щодо УПА. Другий крок донесення цієї правди. Лише 26% респондентів вважають, що в школі вивченню УПА приділено достатньо уваги (43% вважають, що недостатньо). Лише 20% вважають достатнім рівень соціальної підтримки учасників ОУН та УПА з боку держави (41% вважають його недостатнім). Ми не маємо обходити й трагічних, болісних сторінок. До прикладу, 86% мало або нічого не знають про польсько-український конфлікт під час Другої світової війни. Тобто попереду ще багато роботи». 

Учасники обговорення звертали увагу про тривалий шлях відновлення пам’яті про історію українського визвольного руху в незалежній Україні. Свої міркування з цього приводу висловив заступник Голови Українського інституту національної пам’яті Володимир Тиліщак: «Процес відновлення пам'яті не був самопливний. Всі роки незалежності і до того в Україні велась інформаційна війна, де в центрі були постаті Бандери та Шухевича. І ця постійна інформаційна агресія не дозволяла суспільству розібратись в цьому питанні. Лише широкомасштабне вторгнення поклало край інформаційній навалі по дискредитації цих постатей і змінились оцінки у суспільстві. І цей рівень позитивного сприйняття підвищуються».

Захід був організований Центром досліджень визвольного руху спільно з Українським інститутом національної пам'яті.

З результатами опитування можна ознайомитися на сайті Центру досліджень визвольного руху.