У Києві відкрили Меморіал пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

У Києві відкрили Меморіал пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу

11 вересня у Києві відкрився Меморіал жертвам геноциду кримськотатарського народу - масових депортацій з Криму у травні 1944 року. 

Відкривали Меморіал Президент України Володимир Зеленський та лідер кримськотатарського народу, Герой України Мустафа Джемілєв. Також вшанувати пам’ять жертв геноциду кримських татар прибули Президент Литви Гітанас Наусєда, Прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович, Прем’єр-міністр Латвії Евіка Сіліня, голова Сенату парламенту Чехії Мілош Вистрчіл, Голова парламенту Молдови Ігор Гросу, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, керівник Офісу Президента Андрій Єрмак.

«Сьогодні на цьому місці ми відкриваємо меморіал на честь ушанування пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу, геноциду кримських татар. І як символ того, що тирани й диктатори неодмінно програють. Ми відкриваємо меморіал у той час, коли історія знову повторюється, коли Крим знову став полем бою за свободу, за гідність і за право жити – жити на своїй землі», – сказав Глава держави, додавши, що такий меморіал обов’язково з’явиться у вільному від російських окупантів Криму. 

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв зауважив, що існує три історичні події, які мали катастрофічні наслідки для Криму та кримських татар: це окупація Російською імперією півострова у 1783 році, коли відбулося знищення та розграбування всіх культурних цінностей Кримського ханства, спалення бібліотек та архів, вбивство національної еліти, примус до масової еміграції кримських татар та заселення його росіянами. Потім масово депортація кримських татар з Криму у 1944 році, яку сталінський режим також називав «спецоперацією НКВД». Та окупація Криму нинішньою Росією у 2014 році, яка призвела до нової хвилі переслідувань кримських татар. 

Символічно, що відкрився Меморіал у Сквері Миру, на місці, де до 2016 року розташовувався Пам’ятник Чекістам, який зокрема уособлював спадкоємців тих катів, які здійснювали геноцид кримських татар у 1944 році. 

Фото: Офіс Президента України