У мережі опубліковано кінцевий ролик «Війна і міф»: Чому ми вшановуємо пам'ять 8, а не 9 травня

У мережі опубліковано кінцевий ролик «Війна і міф»: Чому ми вшановуємо пам'ять 8, а не 9 травня

8 травня в Україні відзначають День памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. З цієї нагоди Український інститут національної пам’яті опублікував на Ютуб-каналі завершальний ролик із циклу «Війна і міф», який присвячений 8 і 9 травню.

Саме 8 травня дня в 1945 році нацистська Німеччина підписала Акт про капітуляцію перед союзниками з Антигітлерівської коаліції: США, Британією, СРСР та Францією. Друга світова війна стала одним з наймасштабніших збройних конфліктів в історії людства: загинуло, за різними оцінками, від 50 до 85 мільйонів людей. Втрати українців у Другій світовій – 5 мільйонів цивільних та 3 мільйони військових.

Нині Україна знову воює з агресором. Російська Федерація, яка поєднала ознаки нацистського та комуністичного тоталітарних режимів, після років гібридної агресії, вдалася до відкритої повномасштабної війни. Наша боротьба, яка триває з 2014-го, неодмінно завершиться перемогою над рашизмом. Адже Україна на противагу Росії втілює цінності свободи, поваги до прав людини та демократії, які стали наріжними для міжнародного порядку після Другої світової війни.

Презентований відеоролик руйнує міф радянської та російської пропаганди про «9 травня – День великої перемоги», який інспірував особисто Сталін для підкреслення величі Радянського Союзу, а згодом почав активно експлуатувати режим Леоніда Брежнєва і його наступники. В сучасній Росії це вилилось в культ «побєдобєсія», коли пам’ять про мільйони жертв у наймасштабнішій війні людства підміняється карнавально-буфонадним угаром та погрозами усім цивілізованим державам.

Ролик виготовила студія Prosto production

Над проєктом працювали: Антон Дробович, Зоя Заблоцька, Тетяна Бойко, Ірина Полонська, Володимир Тиліщак, Вікторія Яременко.

У відео використано матеріали книги «Війна і міф: невідома Друга світова» за редакцією Володимира В’ятровича, Олександра Зінченка, Максима Майорова.

Завантажити ролик у хорошій якості з титрами та без.

Переглянути усі ролики цієї серії можна на Ютуб-каналі Інституту.