У онлайн-застосунку держпослуг "Дія" стартувало опитування щодо декомунізації монументу “Батьківщина-Мати”

У онлайн-застосунку держпослуг "Дія" стартувало опитування щодо декомунізації монументу “Батьківщина-Мати”

З ініціативи Українського інституту національної пам'яті та Міністерства культури та інформаційної політики України в онлайн-застосунку державних послуг "Дія" запустили опитування «Що будемо робити з гербом СРСР на щиті монумента “Батьківщина-Мати”?»

Уже багато років в різних колах обговорюється доля зображення на щиті статуї Батьківщина-матір, яка стоїть в столиці на печерських пагорбах над Національним музеєм історії України у Другій світовій війні. До цього часу там зображено герб неіснуючої держави — СРСР, яка крім всього іншого мала тоталітарний режим.

«Ми вдягали її в маковий вінок, декілька разів підсвічували кольорами українського прапору, ми знаємо, що вона наша Батьківщина-мати, але є одне «але». З 24 лютого процес позбавлення нашої країни від символів радянського минулого інтенсифікувався, і ми це усіляко підтримуємо через врахування суспільної думки та дотримання норм закону» , - зазнчив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у своєму зверненні.

Зазначимо, що технічний процес звільнення Батьківщини-Матері від радянських пережитків — процес досить непростий з питання безпеки. Важливо це зробити так, щоб через зміну навантаження монумент не пошкодився. Для цього мають бути залучені спеціалісти — інженери та архітектори.

А поки вони займаються своєю справою, пропоную вам обрати, як саме ви бачите зміни до монумента:

  • Залишити все як є.
  • Зняти герб СРСР і залишити щит чистим.
  • Замінити на тризуб — Державний Герб України.

Переходьте в застосунок Дія та голосуйте, будь ласка.

Результати - за два тижні.

Ескізні проєкти мають ілюстративний характер і надані групою волонтерів-розробників: керівник групи Теньов Володимир, конструктор -розробник Гуцуляк Ігор, художник-дизайнер Фіалковська Світлана.