У Полтаві обрали проєкт пам’ятника Симону Петлюрі

У Полтаві обрали проєкт пам’ятника Симону Петлюрі

Пам’ятники Симонові Петлюрі споруджені у Вінниці, Рівному, Польщі. Тепер встановлять і в Полтаві - місті, де народився відомий державотворець. Цими днями учасники другого засідання журі відкритого архітектурного конкурсу на спорудження в м. Полтаві пам’ятника українському державному, військовому та політичному діячу, Голові Директорії, Головному отаману військ Української Народної Республіки Симону Петлюрі  визначили проєкт переможця.

Конкурс стартував  20 січня цього року. Проведення  приурочили до 100-річчя Української революції 1917-1921 років як одного з найгероїчніших періодів в історії боротьби українського народу за державність. Український інститут національної пам’яті (УІНП) до складу журі запропонував експерта із меморіалізації, художника Ростислава Лужецького, начальника Управління наукового забезпечення політики національної пам’яті УІНП, кандидата історичних наук Ярослава Файзуліна, лауреата державної премії в галузі архітектури Сергія Юрченка (м. Київ) та регіонального представника УІНП в Полтавській області Олега Пустовгара. Головою журі обрали заступницю голови Полтавської облдержадміністрації Катерину Рижеченко, а заступниками – Олега Пустовгара, Ростислава Лужецького та головну архітекторку Полтавщини Ірину Особік.

 Учасники конкурсу, окрім скульптури, мали запроєктувати і громадський простір. Розробляли проєкти до 25 квітня. На розсуд журі митці представили 11 робіт.

Конкурсні проєкти

Засіданню, що тривало в закритому режимі, передувало спілкування із журналістами. Очільники журі нагадали, що торік, на засіданні тридцять шостої сесії Полтавської міської ради депутати підтримали проєкт рішення «Про погодження місця встановлення пам’ятника Симонові Петлюрі в місті Полтаві». За нього проголосували більшість народних обранців – виразників інтересів Полтавської міської територіальної громади. Рішенню передувало засідання Комісії з питань найменування та перейменування елементів міського середовища та інфраструктури, увічнення пам’яті осіб та подій при міськвиконкомі. Комісія підтримала рекомендацію Інституту національної пам’яті, Державного архіву Полтавської області й обласного краєзнавчого музею імені Василя Кричевського розташувати пам’ятник поруч із будівлею Обласного центру естетичного виховання учнівської молоді та першим будинком вулиці імені Симона Петлюри по вулиці Соборності, 67 неподалік скверу Матері і дитини й місця, де раніше стояв будинок, у якому  народився і провів дитинство майбутній провідник визвольного руху.

Історик Ярослав Файзулін зауважив: «Питання  спорудження пам’ятника Петлюрі — історія, яка триває вже майже три десятиліття.  І лише зараз справа дійшла до її реалізації.  Петлюра має бути зображений і як державний діяч, і як військовий. Хотілося, щоб цей пам’ятник вшановував Петлюру передусім  як керівника Української держави і як людину, яка боролася за цю державу. Це, по-суті, дві ключові іпостасі, чому його маємо вшанувати», – наголосив пан Ярослав.

Засідання конкурсної комісії

Олег Пустовгар підкреслив, що на Полтавщині за часи незалежності сформувалося лояльне і навіть позитивне ставлення до постаті Симона Петлюри. На доказ цього представник Інституту нацпам’яті назвав кілька фактів: «Починаючи з 1992 року, влаштовувалися вечори пам’яті, покази у вузах документальних фільмів, зустрічі зі студентством. Знаковим науковим проєктом стали Всеукраїнські петлюрівські наукові читання. У 2006 р.  на будинку колишньої Полтавської духовної семінарії, де навчався Симон Петлюра встановлено меморіальну дошку. А у 2018 році зусиллями депутата міської ради,воїна російсько-української війни Юліана Матвійчука меморіальну дошку відкрили вже на будинку по вулиці Петлюри 7/22. Волонтери молодіжних ГО створили тематичний громадський сайт. У обласному краєзнавчому музеї є експозиція, присвячена Українській Революції 1917-21 рр. та Симону Петлюрі зокрема. Тож, полтавці вже дозріли до того, щоб і достойний пам’ятник своєму славетному землякові збудувати».

Після 4-годинного обговорення за результатами загального голосування визначили, що 1 місце виборов проєкт під шифром 573197. Його авторами, як з’ясувалося після відкриття конверту, є скульптор Анатолій Кущ та архітектори Сергій і Михайло Швець-Машкари. Друге місце посів проєкт під шифром 202177 (скульптор - Роман Липовка, архітектор Андрій Данилейко), а третє - проєкт під шифром 123123 (скульптор - Олексій Пергаменщик, архітектор Наталія Башинська).

Проєкт пам'ятника Симону Петлюрі в Полтаві - переможець конкурсу

Для більшості глядачів скульптура розкриватиметься з півночі, від вулиці Соборності і матиме вигляд силуету в контражурі. Петлюра постане у френчі, галіфе, чоботах, портупеї. Правою рукою він спирається на край столу з документами і картами, а лівою тримає ефес шаблі. Скульптура виконується в бронзі, висотою 3 метри і встановлюється на гранітному постаменті. Меморіальну територію також хочуть обладнати звуковим оформленням.

Анатолій Кущ – відомий український скульптор, член Національної спілки художників України, академік Національної академії мистецтв України, заслужений та народний художник України. У його творчому доробку — десятки пам’ятників і монументально-декоративних композицій як в Україні, так і за кордоном. Зокрема, Архангелу Михаїлу на Майдані Незалежності, гетьману Пилипу Орлику у Києві. А ще талановитий митець є автором скульптурної Шевченкіани: пам’ятників Тарасу Шевченку у Польщі, Білорусі, у м. Бурштині на Івано-Франківщині та циклу меморіалів  «Шляхи Тараса» на Черкащині. Кущ створив пам’ятники «Берестецька битва», «Жертвам голодомору в Україні 1933 року» (Чикаго, США); Богдану Хмельницькому (Рокфорд, США), «Засновникам Київської Русі» (Київ). Він — один з авторів столичного Монументу Незалежності України.

28 червня відбудеться нагородження переможців, вручення премій і грамот. Переможці конкурсу отримають грошові винагороди: 1 премія – 40 тис. грн, 2 премія – 20 тис. грн, 3 премія – 10 тис. грн.

Північно-східний відділ УІНП