У Полтаві презентували музейний проєкт, що розвінчує імперські міфи про Полтавську битву

У Полтаві презентували музейний проєкт, що розвінчує імперські міфи про Полтавську битву

17 березня 2021 року у Полтаві презентували виставковий проєкт та тематичну онлайн-екскурсію – «Мазепа. Karl  XII. Пётр І. Топ-10 міфів ru.пропаганди». 

Виставка стала спільним проєктом Українського інституту національної пам'яті та Державного історико-культурного заповідника «Поле Полтавської битви», де відбулася презентація, напередодні 382-тої річниці від дня народження гетьмана Івана Мазепи.  Метою виставки є  розвінчання імперських і радянських міфів про Мазепу, як зрадника, що мав намір віддати Україну на поталу Речі Посполитої та про те, що гетьмана у його виборі не підтримало українське козацтво. Також виставка розвінчує міф про героїчну оборону Полтави навесні-влітку 1709 року та звитяжні перемоги Петра I. Переглянути виставку у музеї можна буде протягом усього 2021 року.

«Це реальна робота над переосмисленням та усвідомленням подій, які відбулися під час Полтавської битви та загальне переосмислення спадщини російської та радянських імперій. Логічним є той факт, що маючи власну Незалежну державу, ми працюємо над історією, намагаємося зрозуміти як воно було насправді. Є велика перевага у тому, що у нас немає зараз ніяких імперських канцелярій, що розповідають як “правильно” треба писати», – заявив присутній на відкритті виставки голова Українського інституту національної пам'яті  Антон Дробович.

 Для створення цього проєкту провідні науковці та музейні фахівці здійснили об’єктивне й неупереджене прочитання відомих історичних джерел та  аналізу культурних артефактів. 

«Ідея полягає в тому, щоб дохідливо і в спосіб сприйнятий для людей не обтяжених історичною освітою спростувати російські міфи про Полтавську битву і про Івана Мазепу. Формувати в подальшому образ Полтавської битви та Івана Мазепи на підставі наукових досягнень», – пояснив науковий консультант проєкту, доктор історичних наук, професор Віктор Брехуненко. 

 

Про розгорнуту Російської імперією, а згодом і СРСР кампанію  у цей період  свідчить так звана «війна маніфестів» і проголошена поза всіма церковними канонами анафема гетьманові України Іванові Мазепі. 

«Постать Мазепи настільки міфологізована, що до цього часу та ненависть, яка була вилита на нього з вуст Петра, існує у деякий наукових працях. Але, потроху, завдяки роботі науковців все стає на свої місця», – вважає архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір.

Після відкриття виставки Заповідник презентував нову тематичну екскурсії музею «Гетьман Іван Мазепа». Екскурсія детально розповідає про всі важливі віхи життя українського державника та військового діяча, а також застосовує різні форми подачі матеріалу, як, наприклад, музичне супроводження творами Тараса Компаніченка і "Хореї Козацької" та створенням пісочної анімації. В такий спосіб екскурсія, що наповнена великою кількістю історичних фактів, викликає "живі" емоції. 

Окрім відкриття виставки, в межах візиту в Полтаву, голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович провів робочу зустріч з заступницею голови Полтавської облдержадміністрації Катериною Рижеченко. Серед обговорених питань була, зокрема, реалізація проєкту «Шахівниця» на території  Державного історико-культурного заповідника «Поле Полтавської битви». 

«Що стосується заповідника, доцільно переглянути й дещо по-іншому розставити акценти. І в цьому плані надзвичайно збалансованим є проєкт «Шахівниця». Він дає можливість показати й інтерпретувати на шахівниці часу всі три історичні постаті – Петра I, Карла XII й Івана Мазепи. Характерно, що проєкт «Шахівниця» отримав чимало схвальних відгуків зі сторони громадськості, істориків та культурологів»,  – пояснив Дробович. 

Зазначимо, що проєкт «Шахівниця» – це скульптурна композиція у вигляді шахової дошки, на якій стоять фігури шведського короля Карла XII, гетьмана Івана Мазепи та російського імператора Петра I. Зменшену в масштабі копію композиції можна побачити в музейній експозиції заповідника. 

Завершився робочий візит голови УІНП спільним з директоркою заповідника Наталією Білан покладанням квітів до пам'ятника гетьману Івану Мазепі.

Завантажити матеріали виставки: https://cutt.ly/DxqeikI

Прослухати онлайн-екскурсію виставковим проєктом: https://cutt.ly/1xqhM9j

Фото: Ігор Кромф