У Замлинні на Волині відбулися майстерні польсько-українського примирення

У Замлинні на Волині відбулися майстерні польсько-українського примирення

З 3 по 7 липня на прикордонні в селі Замлиння в Centrum Integracji «Zamlynia» другий рік поспіль проходять майстерні польсько-українського примирення, метою яких є поглиблення співпраці та взаємного розуміння між польським та українським народами. Головним організатором заходів є Товариство польсько-українського примирення (Stowarzyszenie Pojednanie Polsko-Ukraińskie).

Програма майстерень цьогоріч була дуже насичена різними активностями від наукових лекцій до прибирання кладовищ та воркшопу з техніками саморегуляції у лікуванні травм.

«Збереження пам’яті про сучасну російсько-українську війну, методом усної історії в тому числі є надзвичайно важливим, в першу чергу для того, щоб вшанувати подвиг тих, хто бореться за нашу землю, щоб пам'ятати тих, хто віддав своє життя за наше майбутнє, а також для розуміння природи цієї війни, її коріння, щоб вирвати його раз і назавжди, щоб ця трагедія ніколи більше не повторилася», – зазначила Тетяна Ковтунович.

У межах заходу відбулося багато презентацій та дружніх розмов на різні теми. Зокрема, Тетяна Ковтунович, координаторка усноісторичних проєктів Українського інституту національної пам’яті, виступила із доповіддю «Практики усної історії у збереженні пам’яті про російсько-українську війну» та продемонструвала фрагменти спогадів про теперішню війну, які записує Український інститут національної пам’яті в межах проєкту «Усна історія російсько-української війни».

Окремою спільною працею було упорядкування кладовищ в Острівках, Киселині та поблизу Ковеля.

Учасники відвідали меморіальний музей видатного українського політичного діяча польського походження В’ячеслава (Вацлава) Липинського в селі Затурці, також оглянули руїни костелу та музей в селі Киселин.

Незмінно учасників майстерень супроводжував керівник Центру інтеграції отець Ян (Jan Buras), кожен день провадив спільну молитву в каплиці Центру та на відвідуваних місцях пам’яті, а в останній день провів Святу месу в Любомлі в костелі Святої Трійці – найстарішому на Волині.

Обговорюючи результати цьогорічних Майстерень учасники зійшлися на тому, що попри болючі моменти в історії як польського, так і українського народів, попри ситуативні проблеми в політичному вимірі наразі Польща є одним із головних стратегічних партнерів України та з перших днів повномасштабної війни допомагає у протидії російській агресії, тому подальші стосунки варто вибудовувати на взаємній довірі та повазі на всіх рівнях – від міждержавного до міжособистісного.