В Ірпені розпочато Громадські слухання щодо меморіалізації

В Ірпені розпочато Громадські слухання щодо меморіалізації

17 серпня в Ірпені відбувся перший етап Громадських слухань, присвячених питанням меморіалізації. Захід проходив у залі засідань Ірпінської міської ради за підтримки Українського інституту національної пам’яті.

Серед виступаючих були Ірпінський міський голова Олександр Маркушин, радник Міністра у справах ветеранів України Василь Павлов, начальниця відділу культури Ірпінської міської ради Євгенія Антонюк та радниця міського голови з мистецьких питань Софія Мартинюк.

Освітня частина слухань охопила такі теми:

  • Етика та рівність у вшануванні пам’яті: доповідь голови Українського інституту національної пам’яті Антона Дробовича.
  • Різноманітність підходів до персоналізованого вшанування пам’яті: лекція історика та експерта публічної історії Антона Лягуші. Під час виступу свою поезію прочитала Ліна Українець, мати загиблого Героя.
  • Досвід вшанування пам’яті в Ірпінській громаді: доповідачі Борис Балмасов та Софія Мартинюк поділилися успішними практиками громади.

Цей захід став першим кроком у створенні загального підходу до меморіалізації, який врахує потреби та інтереси громади, а також шанує пам'ять про національних героїв.
У практичному блоці учасники в групах напрацювали нові підходи у вшануванні пам’яті та презентували свої ідеї. Зокрема, відбулись: 

1. Презентація пропонованих Ірпінською міською радою місць колективної памʼяті (спікер: Софія Мартинюк, радниця Ірпінського міського голови з мистецьких питань).
2. Презентація: «Етика та рівність у вшануванні памʼяті. 9 принципів меморіалізації» (спікер: Антон Дробович, голова Українського інституту національної памʼяті).
3. Презентація різноманітності підходів до персоналізованого вшанування памʼяті «Жива памʼять» (спікер: Антон Лягуша експерт публічної історії, декан факультету магістерських соціальних та гуманітарних студій Київської школи економіки).
4. Презентація досвіду вшанування памʼяті в Ірпінській громаді (спікер: Борис Балмасов, начальник відділу з роботи з особами з інвалідністю, ветеранами, пораненими, сімʼями загиблих військових управління праці та соціального захисту населення ІМР).

Детальніше у відеозаписі.

Джерело: Ірпінська міська рада