Як європейці розбудовували Схід України? У Києві презентували фільм «Євродонбас»

Як європейці розбудовували Схід України? У Києві презентували фільм «Євродонбас»

У межах проєкту «Європейська спадщина Донеччини та Луганщини», в Інформаційно-виставковому центрі Музею Майдану відбувся показ документального фільму «Євродонбас» виробництва «435 FILMS». 

Стрічка присвячена культурній спадщині, яку залишили європейські та американські промисловці, розбудовуючи Донеччину та Луганщину на зламі ХIX – ХX ст.

Ідея розповісти про це у фільмі з’явилася в режисера Корнія Грицюка в процесі пошуку та дослідження історії рідного міста – Донецька. 

«Я родом із Донецька. І ось уся ця історія про європейську спадщину, зокрема про британську, про Джона Г’юза  завжди сприймалася як фольклор. Я чув про це з дитинства, але якоїсь конкретної інформації не було – нам не розповідали про це ні в школі, ні в університеті. Коли я трохи занурився в цю тему, то зрозумів, що тут були не лише британці, але й дуже багато іноземних інвесторів, які розвивали край, проводили тут першу індустріалізацію». 

Робота над фільмом тривала понад два роки: спочатку дослідження для фільму, а потім рік безпосередньо знімання, в процесі яких іще віднаходилися цікаві факти, деталі та персоналії. 

Науковим консультантом фільму став Леонід Марущак, історик, голова ГО «Музей відкрито на ремонт».

«Глобальна зацікавленість “міфічним” Донбасом постала перед нами в 2014 році, коли розпочалася війна. У 2015 році з’явилася можливість і ми поїхали вивчати край – Маріуполь, Слов’янська, Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Старобільськ. Було цікаво не лише дізнатися, що відбувається, а й що там буде далі.  На жаль, нерухомі матеріальні свідки, які несуть в собі пам’ять, вони зникали в цьому краї ще до 2014, не під час бойових дій. Наразі ситуація на окупованих територіях ще гірша», – розповів Леонід Марущак.   

Модераторка заходу Наталія Позняк-Хоменко, головна спеціалістка відділу популяризаційної роботи Українського інституту національної пам’яті, в ході розмови також підняла тему про збереженість спадщини Сходу та яким способом це можливо зробити на думку команди фільму, що подорожувала регіоном під час фільмування. 


 
Іноземну спадщину Маріуполя, Лисичанська, Дружківки, селища Нью-Йорк вже не можливо побачити такими, як у фільмі. Адже незабаром після знімання майже всі відзняті об'єкти європейської спадщини були знищені російськими військами.  

Леонід Марущак певен, що: «Єдиним способом врятувати те, що вже руйнується та знищується в ході цієї війни – цифровізація, створення банку даних та нарощування наукової спроможності, щоб опрацювати цей масив. Багато також залежить від мешканців цих міст, вихідців з краю і тих, хто цікавиться історією регіону».  

Команда фільму віднайшла й анімувала ряд унікальних, проте маловідомих архівних матеріалів XIX століття, які показують побут європейців на Донбасі. А місцеві жителі розповідають у фільмі про минуле, яке старанно знищувала та викривляла радянська влада. Після 1917 року в іноземних підприємців, які з кінця XIX століття розбудовували міста та підприємства, відібрали заводи, а пам’ять про них знищили. 

«Все, що є в цьому фільмі стало для мене неймовірним відкриттям. Ми зібрали багато цікавих фактів, свідчень, візуального матеріалу. У фільмі –  концентрат досліджуваного нами, те, що мені хотілося найбільше розповісти глядачу, – ділиться Корній Грицюк.Я 20 років прожив у Донецьку, часто ходив вулицями старого району, де були всі ці будинки і не звертав уваги. Мене це вразило під час роботи над фільмом. Зараз я можу погуляти там тільки через гугл-карту».

Ще більше дізнавайтеся на виставці «Європейська спадщина Донеччини та Луганщини». 
Відкриття відбудеться 21 травня на Михайлівській площі у Києві. 

Повний запис обговорення можна переглянути на музейному ютуб-каналі: 

Фільм створено за підтримки Державного агентства України з питань кіно та Міністерство культури та інформаційної політики України.

Фото і текст: Національний музей Революції Гідності