1977 – народився В’ячеслав Уткін, загиблий герой російсько-української війни

1977, 23 лютого в селі Липники на Житомирщині народився В’ячеслав Уткін – старший лейтенант, заступник командира реактивної артилерійської батареї з озброєння реактивного артилерійського дивізіону 30-ї окремої гвардійської механізованої бригади Сухопутних військ ЗСУ, учасник російсько-української війни, нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня (посмертно).

 

Народився в родині військовослужбовця. Незабаром сім’я переїхала в селище Нові Білокоровичі Олевського району Житомирщини, де В’ячеслав закінчив загальноосвітню школу. Батько передчасно пішов з життя, тож хлопець став опорою для матері та молодшого брата.

Після школи відслужив в армії, закінчив Харківський військовий університет за спеціальністю «Ракетні та космічні комплекси». На той час ракетні частини розформовувалися, тож службу розпочав у 30-й гвардійській танковій дивізії (згодом бригаді) в Новограді-Волинському. Невдовзі одружився, народилася донька, яка з часом перейняла татові звички та уподобання: разом вони їздили на риболовлю, ремонтували машину, дивилися футбол.

В'ячеслав Уткін з родиною. Фото: memorybook.org.ua

Коли розпочалася війна на Донбасі, бійці 30-ї механізованої бригади міста Новоград–Волинського одними з найперших відправились до зони АТО для захисту країни від збройної агресії. «Ще під час подій на Майдані Слава передчував, що може трапитися щось страшне. І вже взимку їх перевели на казарменне становище, а навесні розпочалася АТО. Слава тоді не ночував удома, тільки зрідка приходив. Прийшов 23 лютого на свій день народження. Маша йому подарувала листівку, у якій було про риболовлю. Він радів її вітанню більше, ніж моєму подарунку. Ще 8 березня в нього вийшло прибігти додому. Ми встигли випити по келиху шампанського, і він поїхав на роботу. Наступного дня він уже поїхав на полігон», - згадувала дружина героя Діна Уткіна.

Загинув 30 серпня 2014 року внаслідок артилерійського обстрілу в районі міста Лутугине Луганської області. Тоді велися запеклі бої на кордоні з Російською Федерацією, бійці зазнавали втрат і терміново потребували техніки та снарядів. Дорога, якою підходила техніка, обстрілювалася «градами» з боку Росії. Коли снаряд влучив у танк, В’ячеслав наказав бійцям сховатися в траншеї, останнім залишив машину і загинув під обстрілом.

Могила В'ячеслава Уткіна. Фото: memorybook.org.ua

Похований на Алеї слави військово-меморіального кладовища міста Новоград-Волинський Житомирської області.

Посмертно нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня та присвоєно звання «Почесний громадянин міста Новоград-Волинський». На будівлі школи селища Нові Білокоровичі відкрито меморіальну дошку.