27 липня набуває чинності закон про деколонізацію

27 липня набуває чинності закон про деколонізацію

З 27 липня 2023 року набуває чинності Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

Верховна Рада України ухвалила його в березні 2023 року. Закон задає правову рамку процесу деколонізації, що триває в країні, – визначає критерії, механізми і терміни.

Нижче нагадуємо інфографіку, яка пояснює основні положення закону (для зручності – переглянути і завантажити її в різних форматах можна  за посиланням).

«Реалізація закону потребуватиме об’єднання зусиль і тісної співпраці органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, експертів і громадськості, адже закон визначає процедури і чіткі терміни, впродовж яких Україна повинна позбутись російської імперської символіки – і зробити це виважено», – говорить заступник голови Українського інституту національної памʼяті Володимир Тиліщак

Також триває формування експертної комісії при Українському інституті національної памʼяті, як передбачено законом. На сьогодні положення про експертну комісію проходить процедуру державної реєстрації в Міністерстві юстиції України. 

Комісія надаватиме фахові висновки з питань, які виникатимуть в ході деколонізації. До неї увійдуть авторитетні експерти та дослідники, які мають наукове звання та представляють академічні інституції й університети країни. 

Після завершення процедури державної реєстрації Положення про комісію та оголошення про формування її складу будуть оприлюднені на сайті Інституту.