Міністерство закордонних справ закликає підписати петицію «Путіна під трибунал»

Міністерство закордонних справ закликає підписати петицію «Путіна під трибунал»

Гірше не знищеного зла  − тільки зло не засуджене. Після Другої світової війни нацизм та лідерів нацистської Німеччини судили на Нюрнберзькому процесі. Але злочини комунізму та більшовизму так і не були схожим чином публічно засуджені навіть після розпаду СРСР, тому ці ідеї дотепер багатьма сприймаються як прийнятні. З огляду на воєнні злочини, які коїть російська армія в Україні, політичні та військові керманичі Росії, як от президент Володимир Путін, повинні постати перед Спеціальним міжнародним трибуналом.

«Віддавши наказ напасти на Україну, Путін вчинив злочин агресії, найтяжчий з усіх злочинів проти міжнародного миру. Він не може і не має залишитися безкарним. Саме тому ми закликаємо наших міжнародних партнерів підтримати створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України. А людей по всьому світу підписати петицію «Путіна — під трибунал», – закликав міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

У березні цього року очільник українського МЗС вперше закликав міжнародну спільноту створити такий Спеціальний трибунал. Цю ідею підтримали юридична спільнота та громадянське суспільство, ПАРЄ, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО та Парламентська асамблея ОБСЄ.

Петицію вже підписали понад 1,8 мільйона людей – з 2 мільйонів, необхідних для розгляду. Географія підписантів — весь світ, від Тайваню до Швеції. Російська влада намагається видалити петицію з сайту Avaaz  —  платформи міжнародної організації, яка займається збором підписів.

Громадський розглос та підтримка цього звернення до світових лідерів  — важливий інструмент засудження антилюдяного режиму Путіна і, можливо, запорука від появи у майбутньому нового втілення фашизму, яким у наш час став рашизм.

«Поки налякані матері та діти тікають від бомб і куль, Путін на наших очах здійснює найбільший міжнародний злочин — агресію. Існує дієвий спосіб притягнути його до відповідальності: новий трибунал у стилі Нюрнберга. Цей міжнародний суд має ключове значення для захисту не лише України, але й усього світу. Без такої відповідальності ніколи не буде миру», — йдеться на сайті Avaaz. 

Підписати петицію можна за посиланням.

Детальніше про те, хто розслідує воєнні злочини росіян в Україні, ми писали тут.