На місці історичного бою під Крутами урочисто відзначили 101-шу річницю події

29 січня біля Меморіалу «Пам’яті героїв Крут» поблизу села Пам’ятне Борзнянського району Чернігівської області відбулося урочисте відзначення 101 річниці бою під Крутами. Саме тут у 1918 році відбувся бій між більшовицькими військами Михайла Муравйова та об’єднаними військами юнкерів 1-ї Київської юнацької школи ім. Б. Хмельницького та першої сотні новоствореного Студентського куреня під єдиним командуванням Аверкія Гончаренка. Цей бій на 4 дні стримав наступ більшовиків на Київ, що дало можливість українській владі укласти Брест-Литовський договір, який засвідчив міжнародне визнання УНР як  незалежної та суверенної держави.

За останні роки, особливо після 2014 року, ставлення до бою під Крутами в суспільстві  змінилося. На цьому наголосив Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович. «Протягом тривалого часу цей бій згадували як трагедію чи навіть поразку. Для більшої драматизації суттєво завищувалася кількість українських втрат, понижувався вік бійців, їхня бойова підготовка. Такий підхід далекий не лише від об‘єктивної історичної оцінки того що сталося під станцією Крути, але й від справжнього вшанування пам‘яті учасників цих подій. Це була успішна бойова операція, оскільки співвідношення сил учасників бою майже 1 до 10 не на користь українців, а втрати ворогів утричі більші. Стратегічна мета досягнута – УНР отримала визнання як незалежна держава. І в нинішній війні ми знову перемагаємо, бо нині Росії протистоїть не кілька сотень добровольців, а багатотисячна і високопрофесійна українська армія. На боці України не кілька держав, що визнали її у 1918, а практично весь цивілізований світ. Ми перемагаємо, бо не забули про Крути і шануємо пам’ять героїв», - підкреслив В’ятрович.

 

Про героїв нинішньої російсько-української війни згадували і під час урочистостей. Батькам чотирьох загиблих бійців з Чернігівщини вручили почесні відзнаки Президента України: солдатів Андрія Лебедєва, Володимира Близнюка, рядового міліції Андрія Іщенка та старшого солдата Павла Смирнова.

 

Про загиблих чернігівців розповідає і пересувна виставка «Блокпост пам’яті», яка розгорнулася в одному з вагонів музейної експозиції Меморіального комплексу «Пам’яті героїв Крут». У ящиках з-під гранат зберігаються особисті речі загиблих, їхні фото і біографії. Як зазначила мама одного із загиблих, прикордонника Ігоря Нешка, Людмила Житнікова, заступник голови ГО «Єдина родина Чернігівщини», подібні експозиції створені в Корюківці, в Новгород-Сіверському, а загалом виставка пересувна і уже була представлена в багатьох містах Чернігівщини та в Києві. Загалом же у російсько-українській війні уже загинуло 180 уродженців Чернігівщини.

 

Завершився мітинг урочистим проходженням військовослужбовців та ліцеїстів, які прибули до Меморіалу. Після чого усі охочі відвідали меморіальні вагончики з музейною експозицією, сфотографувалися біля пам’ятника.

 

Нагадаємо, що на державному рівні річниця бою під Крутами почала відзначатися за президентства Віктора Ющенка. У 2006-му році тут з’явився курган із пам’ятником нагорі авторства відомого художника Анатолія Гайдамаки: червона колона, яка символізує студентів університету Святого Володимира (нинішній Київський національний університет імені Тараса Шевченка), увінчана золотим тризубом.

Матеріали по темі