У Посольстві України в Словаччині підписано важливий Меморандум про співпрацю

У Посольстві України в Словаччині підписано важливий Меморандум про співпрацю

5 червня у приміщенні Посольства України в Словацькій Республіці заступник Голови Володимир Тиліщак підписав Меморандум про співпрацю між Українським інститутом національної пам'яті (УІНП) та словацьким Інститутом пам'яті нації (ІПН). Від словацької сторони документ підписав Голова правління ІПН Єргуш Сівош.

«В України та Словаччини багато у чому схожий історичний досвід і спільні виклики. Це і подолання спадщини комуністичного тоталітаризму та осмислення тривалого бездержавного існування у складі чужих імперій. Зрештою і подолання російської історичної пропаганди. Ми вдячні словацьким колегам за підтримку, яку відчували від початку широкомасштабного вторгнення. І укладений меморандум сприятиме посиленню нашої співпраці, завдяки якій вірю що у Словаччині більше знатимуть про українську історію», – прокоментував Володимир Тиліщак.

Цей Меморандум відкриває нову сторінку у міжнародній співпраці між Україною та Словаччиною в галузі політики пам'яті. Згідно з документом, інституції домовилися про:

- Проведення спільних лекційних заходів, присвячених історії недемократичних режимів.
- Організацію наукових конференцій та семінарів.
- Обмін книжковими публікаціями.
- Співпрацю у пошуку місць пам'яті.
- Створення умов для першочергового вивчення архівних фондів і матеріалів, що зберігаються у колекціях ІПН та УІНП.

Підписання цього Меморандуму є важливим кроком на шляху до зміцнення взаєморозуміння та співпраці між двома країнами у збереженні історичної пам'яті.