Голова Українського інституту національної памʼяті Антон Дробович запропонував до обговорення принципи меморіалізації війни

Девʼять принципів, на яких, на думку очільника УІНП, може ґрунтуватися меморіалізація російсько-української війни, він означив у програмному тексті.

«Запит від місцевого самоврядування та громадських активістів щодо створення якісних місць пам’яті та меморіальних практик такий потужний, що слід розробити щонайменше орієнтовні поради та рекомендації, а ідеально – напрацювати загальнонаціональну стратегію збереження пам’яті про цю війну. Йдеться про документ, який запропонує певні орієнтири принаймні державним інституціям та органам місцевого самоврядування. В ньому б ішлося про те, на що варто зважати, меморіалізуючи події російсько-української війни», – коментує Антон Дробович потребу у публічному обговоренні цієї теми.

Оприлюднена колонка є кроком у напрямку створення зазначеної національної стратегії збереження памʼяті про війну.

Запрошуємо до обговорення означених у ній принципів меморіалізації. Текст повністю можна прочитати за посиланням.

Якщо Ви маєте пропозиції, критичні зауваження тощо – надсилайте їх упродовж серпня 2024 року на електронну адресу uinp@memory.gov.ua. Просимо в темі листа зазначати «Щодо принципів меморіалізації війни». По завершенню серпня Український інститут національної памʼяті опрацює отриману інформацію та проведе відповідне публічне обговорення.