Долучайтеся до проєкту «Українці-рятівники. Марафон історій»

Долучайтеся до проєкту «Українці-рятівники. Марафон історій»

Масштабний проєкт «Українці-рятівники. Марафон історій» розпочав Національний музей історії України у Другій світовій війні та Український інститут вивчення Голокосту «Ткума». Його мета – зібрати на одному електронному ресурсі інформацію, фото, документи, відео про людей, які під час Другої світової війни рятували євреїв, ромів та інших жертв нацизму. Проєкт реалізовується у партнерстві з Українським інститутом національної пам’яті.

Жертвами нацизму стали близько 6 мільйонів євреїв, з них – понад 1,4 мільйона були жителями України. Достеменно невідомо, скільки жертв нацистської політики було серед ромів. У різних джерелах цифри різняться від кількох сотень тисяч до понад півтора мільйона. В Україні нацисти знищили близько 25 тисяч із них. Водночас понад 2,6 тисячі українців або народжених в Україні отримали почесне звання «Праведник народів світу», яке Держава Ізраїль надає тим, хто врятував життя євреїв у роки Голокосту. Через те, що радянська влада всіляко нівелювала пам’ять про окремі національні категорії жертв нацистів, в Україні документування і вивчення персональних історій постраждалих і тих, хто, допомагав їм, почалося лише після здобуття незалежності. Відтак, ми досі не знаємо всіх історій та всіх імен людей, які, ризикуючи своїм життям і життям близьких, рятували тих, кому нацисти не залишили права на існування.

Завданням проєкту є створити Банк портретів – зібрати на одному електронному ресурсі інформацію про українців-рятівників. Ресурс уже працює та постійно оновлюється, інформація публікується українською та англійською мовами. Він містить життєві історії, історії порятунку, фото, документи, відеоспогаді, архівні матеріали.

Долучитися до проєкту може кожен. Для цього потрібно:

  1. Зареєструватися на сайті портрети.com.ua, ознайомитися з темами та обрати героя.
  2. Законтактувати з командою проєкту, яка допоможе підготувати біографічний матеріал, зробити його переклад, підкаже, де знайти необхідну інформацію, навчить, як робити відеозапис спогадів.
  3. Після завершення дослідження новий персонаж з’явиться в «Банку портретів».

Заохочуємо всіх долучатися до проєкту, а журналістів – поширювати інформацію про нього та історії його героїв. Адже це яскраві розповіді про наших земляків, які в дуже складний час своїми вчинками та щоденним вибором протистояли злу, відстоювали гуманізм і толерантність. Їхній приклад показує всьому світові, як багато було в Україні людей, які не йшли на співпрацю зі злом, але ризикували заради інших і заради збереження людяності.

На основі частини історій уже створено ролики, в яких використовуються унікальні фото з фондів Національного музею історії Україні у Другій світовій війні та архівів та які можна переглянути з україномовними й англомовними субтитрами.