Дві виставки УІНП презентували на Фестивалі нескореної нації «Холодний Яр»

Дві виставки УІНП презентували на Фестивалі нескореної нації «Холодний Яр»

15–16 липня в історичному місці Черкащини,  біля Мотрониного монастиря в селі Мельники, відбувся Фестиваль нескореної нації «Холодний Яр». Цього року головною темою заходу стало вшанування памʼяті полеглих захисників України.

З часу його заснування у 2015-му цей щорічний фестиваль не проводили лише двічі: у 2020-му – через карантинні обмеження у зв’язку з пандемією коронавірусу та у 2022-му – через повномасштабне вторгнення Росії. Цього року формат фестивалю був більш стриманим. Головною темою стало вшанування пам’яті полеглих борців, зокрема,  двох організаторів фестивалю – поета Юрія Руфа та волонтера Павла Собка, які загинули навесні 2022 року, захищаючи Попасну у складі 24-ї окремої механізованої бригади імені короля Данила.

Частину програми становили публічні виступи про те, що потрібно для перемоги та якою має бути Україна після неї. Про це розмірковували спікери Гутіркової сцени письменник Василь Шкляр, журналіст Юрій Бутусов, історик і політик Володимир В’ятрович, дослідник Євген Букет, фотограф Євген Малолєтка та інші спікери. Дехто долучився до розмови онлайн, наприклад, директор аналітичного центру «Українські студії стратегічних досліджень», а нині – солдат-гранатометник 5-ї окремої штурмової бригади ЗСУ Юрій Сиротюк та співак, а нині – боєць 130-го батальйону ТрО Сергій Василюк.

Український інститут національної памʼяті представив для понад двох тисяч гостей фестивалю виставки: «Воля України або смерть» (до 100-річчя антибільшовицького повстання в Холодному Яру) та «Рашизм – це…».

У перший день фестивалю головна спеціалістка відділу популяризаційної роботи УІНП Наталка Позняк-Хоменко провела екскурсію виставкою «Воля України або смерть» для очільників Черкаської області, які відвідали відкриття заходу. Начальник Черкаської обласної військової адміністрації, генерал-майор Ігор Табурець запропонував показати виставку також учням і студентам області. Гості фестивалю мали змогу отримати брошуру з матеріалами виставки «Воля України або смерть».

Головою оргкомітету Фестивалю нескореної нації «Холодний Яр» є очільниця Управління популяризаційно-просвітницької роботи УІНП Зоя Бойченко. Вона переконана, що під час війни такі фестивалі необхідні, щоб підтримати один одного, набратися сил і наснаги для подальшої боротьби.

На фестивалі зібрали 138 тисяч гривень на ударні дрони для бойових підрозділів «Карпатська Січ», 56-ї та 118-ї бригад ЗСУ.

Фото Тетяни Бойко та Наталії Позняк-Хоменко