«Локальна пам'ять»: відкриття виставки на Чернігівщині та просвітницька робота з молоддю на Вінниччині та Одещині

«Локальна пам'ять»:  відкриття виставки на Чернігівщині та просвітницька робота з молоддю на Вінниччині та Одещині

15 вересня у Чернігові презентували просвітницький проєкт «В’язниця. Історія. Люди». Презентація відбулася у Чернігівському слідчому ізоляторі. У заході взяли участь представники органів влади, науковців, дисиденти, громадські активісти. 

У проєктів йшлося про діячів, які перебували в ув’язненні в тюрмах Російської імперії чи СРСР на Чернігівщині. Зокрема розповідалось про тюремний досвід Степана Носа, Іллі Шрага, Миколи Ромашка, Патріарха Мстислава, Степана Барана-Бутовича, Наталії Березинської-Шухевич, Галини Гордасевич та Левка Лук’яненка. 


17 вересня у Чернігові вшанували пам’ять українського письменника Михайла Коцюибнського. Вшанування відбулись з нагоди 159-річчя письменника. 

Захід відбувався на Болдиних горах біля могили Михайла Коцюбинського, за участі музейних працівників, істориків, громадських діячів і представників влади. Після покладання квітів, з ініціативи громадського активіста Олександра Поклада, біля могили письменника та його дружини Віри учасники заходу посадили дуб.


13 вересня у Чернігові біля Обласного художнього музею імені Григорія Галагана відбулась презентація вуличної стендової виставки «Я був поляком – громадянином України», яка представляє 13 історій громадян України польського походження, що полягли у війні з російським агресором у 2014-2023 роках.

У відкритті взяли участь директор Польського інституту в Україні Роберт Чижевський, директор Чернігівського обласного історичного музею Юрій Ткач, регіональний представник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко, чернігівські журналісти.

Виставка ініційована Міністерством закордонних справ Республіки Польща, Центром польської культури та європейського діалогу в Івано-Франківську у співпраці з Генеральним Консульством РП у Львові та Фондом «Свобода і демократія».


В Одеському фаховому коледжі транспортних технологій відбулась зустріч-бесіду зі студентами на тему "Російсько-українська війна. Логіка подій" з співробітниками Південного відділу УІНП. 

Керівник Південного відділу УІНП та ветеран російсько-української війни, а нині дійсний військовослужбовець Сергій Гуцалюк розповів про передумови початку російсько-української війни, а також я гідридна війна, що розпочалась у 2014 році перерослав у повномасштабне вторгнення у 2022 році. 


11 вересня у Вінницькій обласній універсальній науковій бібліотеці імені Валентина Отамановського відбулася інформаційна година "Демократія: Україна і світовий вимір" до Міжнародного дня демократії.

Під час зустрічі, для студентів ВСП "Технологічно-промисловий фаховий коледж Вінницького національного аграрного університету" співробітник Інституту Олексій Серветнік розповів про ключові етапи розвитку Української державності, становлення її демократичних ознак та принципів розвитку.


4 вересня у Вінницькій обласній універсальній науковій бібліотеці імені Валентина Отамановського відбулися традиційні вересневі Стусівські читання «І в смерті з рідним краєм поріднюсь…» до дня пам’яті поета та дисидента Василя Стуса.

До участі у  вересневих Стусівських читаннях доєдналися представники органів державної влади та місцевого самоврядування, освітяни, письменники, науковці, журналісти, громадські діячі, викладачі та студентська молодь.