Національний музей Революції Гідності оголосив переможців Відзнаки імені Сергія Кемського – 2020

Національний музей Революції Гідності оголосив переможців Відзнаки імені Сергія Кемського – 2020

13 серпня в Інформаційно-виставковому центрі Музею Майдану в Києві нагородили переможців II Всеукраїнського конкурсу наукових студентських робіт на тему Революції Гідності. Авторам найкращих робіт вручили Відзнаку імені героя Небесної Сотні Сергія Кемського.

Ініціювали конкурс Національний музей Революції Гідності та громадська організація “Родина Героїв “Небесної Сотні”. Цього року на конкурс надійшло 60 заявок з 18 міст України. У другий тур було відібрано 27 робіт від 32 учасників із 40 навчальних закладів. Для порівняння, минулого року на конкурс надійшло 37 заявок із 13 навчальних закладів, повідомляють організатори.

“Ми шукали способи говорити про Майдан зі студентами, школярами, дітьми не пасивно, нав’язуючи своє бачення, а навпаки – залучати їх до пізнання та переосмислення цієї історії самотужки. Так і з’явилася ідея проведення конкурсу наукових робіт для студентів – Відзнака імені Сергія Кемського”, – розповідає Ігор Пошивайло, генеральний директор Національного музею Революції Гідності.

Роботи конкурсантів оцінювали Віталій Нахманович, історик, етнополітолог, провідний науковий співробітник Музею історії Києва; Наталія Мусієнко, культурологиня, мистецтвознавиця, провідний науковий співробітник Інституту проблем сучасного мистецтва НАМУ; Катерина Романова, історикиня, завідувачка відділу науково-дослідної роботи Національного музею Революції Гідності; Анастасія Гайдукевич, історикиня, завідувачка відділу музейної справи Українського інституту національної пам’яті; Анна Олійник, політологиня, в.о. директорки Центру досліджень визвольного руху; Яна Примаченко, кандидатка історичних наук, старша наукова співробітниця Інституту історії України НАНУ; Ігор Пошивайло, кандидат історичних наук, генеральний директор Національного музею Революції Гідності.

І місце здобули Микола Спересенко та Степан Рішко, студенти Львівського національного університету імені Івана Франка. Вони дослідили вплив Революції Гідності на формування передвиборчих програм політичних партій у 2014 та 2019 роках. Хлопці представили кафедру політології, на якій раніше навчався Сергій Кемський. У роботі запропонували модель, за якою можна оцінювати й рівень демократичності та політичної відповідальності тієї чи іншої політичної сили, і рівень демократичності самого суспільства, яке обирає певну партію з огляду на відповідність її програми суспільно-політичним вимогам.

На нагородженні були присутні батьки Сергія Кемського – Тамара Гаврилівна й Олександр Іванович. “Мені дуже приємно, що на першому місці студенти Львівського національного університету, який закінчив мій син. Це навіть символічно і зворушливо…”, – сказала Тамара Кемська під час оголошення переможців конкурсу.

Зліва направо Олександр і Тамара Кемські, Микола Спересенко та Степан Рішко

II місце посіла Крістіна Бут, студентка Запорізького національного університету. Тема її дослідження – “Інструменти конструювання медійної реальності подій Революції Гідності”.

III місце здобула Тамара Мандич, студентка Херсонського державного університету, з дослідженням про концепт Революція Гідності у сучасній пісенній творчості.

Переможці отримають грошові винагороди за свої дослідження – 15, 7 та 4 тисячі гривень відповідно. Цьогоріч конкурс втілюється завдяки фінансовій підтримці Фундації української громади Канади – BCU Foundation. Решта учасників конкурсу отримають сертифікати й видання Музею Майдану. Третій конкурс оголосять 15 листопада, у день народження Сергія Кемського. 


Відзнака імені Сергія Кемського – конкурс наукових студентських робіт на тему Революції Гідності, її особливостей, здобутків, значення та впливу на різні сфери політичного, суспільного, культурного життя. Реалізується в рамках проєкту “Відзнаки Героїв”. Цей проєкт заснований громадською організацією “Родина Героїв “Небесної Сотні” та реалізовується у тісній співпраці з суспільними та громадськими інституціями.

Сергій Кемський – політолог, журналіст, активіст Євромайдану, народився в Криму в родині моряка. Здобув ступінь магістра політології на філософському факультеті Львівського університету імені Івана Франка. Був співробітником Інституту політичних та економічних ризиків і перспектив, писав статті для “Української правди”, газети “День” та інших видань. Виступав за впровадження системи прямої демократії, кооперативний рух, шукав найефективніші механізми взаємодопомоги у суспільстві, контролю за політиками та боротьби з корупцією; громадський активіст, учасник кампанії “Проти міліцейського свавілля”. Загинув від кулі на вулиці Інститутській у 32 роки.

Фото надані Національним музеєм Революції Гідності