Церемоніал ушанування пам’яті Героїв небесної сотні відбувся у столиці

Церемоніал ушанування пам’яті Героїв небесної сотні відбувся у столиці

20 лютого у Києві відбувся Церемоніал ушанування пам’яті Героїв небесної сотні та учасників Революції гідності. Це вже традиційний захід, який розробили родичі Героїв небесної сотні та учасники Революції гідності за підтримки та погодження з Українським інститутом національної пам'яті й Міністерством у справах ветеранів України з 2022 року. Вшанування провели на алеї Героїв небесної сотні у пам'ять про полеглих майданівців та борців за українську незалежність.

На початку церемоніалу був виконаний гімн України. Після цього присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять Героїв.

Священники українських церков відслужили екуменічну панахиду за загиблими. Відбулося покладання квітів. Громадськість зносила до 107 портретів квіти та лампадки.

Під час Церемоніалу виступило духовенство, громадські діячі та представники державної влади. Цього дня лунали молитви, Державний Гімн, Молитва за Україну та пісня-реквієм «Плине кача».

Зокрема слово мав в.о. Голови Українського інституту національної пам'яті Володимир Тиліщак:

«Ми вшановуємо пам'ять Героїв небесної сотні та пам'ятаємо за їх подвиг. Цей подвиг змінив хід історії України та, загалом, історію всього світу. З подвигу усіх учасників Революції гідності, українці поклали початок кінця Російської Імперії. Перемога на Майдані – це стала перша перемога України і світу над російським агресором».

20 лютого в Україні на державному рівні вшановують День пам’яті Героїв небесної сотні. Саме 20 лютого 2014 року в середмісті Києва загинуло найбільше учасників Революції гідності – 48. Їх разом з іншими 54 загиблими та смертельно пораненими учасниками мирних протестів упродовж зими 2013–2014 років і п’ятьма активістами Майдану, які загинули навесні 2014 року за демократичні цінності та територіальну цілісність України, назвали Героями небесної сотні.

Нагадуємо, що заходи з вшанування Героїв небесної сотні цього року відбуваються з 15 по 22 лютого, основним організатором яких є Національний музей Революції Гідності. Кампанія проходить під гаслом «Залишаємося гідними своїх героїв!».

Організатори: Національний музей Революції Гідності, Український інститут національної пам’яті, Київська Трьохсвятительська духовна семінарія УГКЦ, за участі Міністерства оборони України.

Фото: Національний музей Революції Гідності